Bohusläningen

Få svenskar har valt att ta ställning till organdonat­ion

- LINA NORMAN namn@gp.se

En stor del av Sveriges befolkning är positiv till organdonat­ion. Men få har gjort sin vilja känd. – Det är en utmaning att få människor att tala om sin död och om donation i detta moderna samhälle där vi till synes är odödliga, säger socionomen och forskaren Linda Gyllström Krekula.

I fjol dog 40 människor i Sverige i väntan på transplant­ation. Den 1 januari i år fanns ett behov av 817 organ. Samtidigt har bara 16 procent av befolkning­en registrera­t sig i donationsr­egistret.

– Frågar man ”mannen på gatan” är det vanligaste svaret ”jag har inte tänkt på det”, säger Linda Gyllström Krekula som är socionom och har forskat kring allmänhete­ns attityd till organdonat­ion.

– Många känner inte heller till att det finns ett donationsr­egister. Vissa anser kanske också att ”jag behöver inte ta ställning – jag ska ju inte dö än”. Men de som donerar organ dör oftast plötsligt och oväntat och många är i medelålder­n.

ENLIGT LINDA GYLLSTRÖM Krekula finns det två huvudsakli­ga skäl till att vi bör prata mer om organdonat­ion.

– För att avlasta våra nära en mödosam beslutspro­cess i samband med plötslig förlust, och för att människor alltjämt dör i väntan på organ. Tyvärr råder det en missuppfat­tning om hur många som kan donera, vilket riskerar att göra att man tror att ens eget ställnings­tagande till donation inte är viktigt – ”det är ju så många andra som kan donera”.

– Men alla som dör kan inte donera. För att kunna göra det behöver man dö till följd av en total hjärninfar­kt medan man vårdas med respirator på en intensivvå­rdsavdelni­ng. I genomsnitt, i Sverige, dör varje år cirka 300 personer under dessa omständigh­eter. Varje individs ställnings­tagande är viktigt. Vad har du sett att det kan finnas för orsaker till att människor säger nej till att donera?

– Först och främst är det viktigt att poängtera att beslutet kring donation är högst personligt – alla har rätt till sin egen uppfattnin­g. Men samtidigt är det olyckligt om man säger nej på grund av missuppfat­tningar eller okunskap. Några missuppfat­tningar som finns är att man är för gammal eller för sjuk för att donera, att organen inte fungerar bra i mottagarna, att ett ja till donation innebär att läkarstude­nter får använda kroppen i sin undervisni­ng. Detta stämmer inte. Ett nej till donation kan även baseras på en vilja att bli begravd hel, en olust inför donationsi­ngreppet eller tankar om att eventuellt behöva organen i en annan existens.

 ?? Bilder: NICKLAS ELMRIN ?? Hon behöver ta mediciner och gå på kontroller. Men den allra bästa medicinen är hunden Bella, som märker om Karin är orolig eller ledsen.
Bilder: NICKLAS ELMRIN Hon behöver ta mediciner och gå på kontroller. Men den allra bästa medicinen är hunden Bella, som märker om Karin är orolig eller ledsen.
 ??  ?? TÄNK IGENOM. ”Bespara dina nära och kära en mödosam beslutspro­cess i en känslomäss­igt mycket krävande situation – ta ställning och berätta om ditt ställnings­tagande”, säger Linda Gyllström Krekula. Konstnär till hjärtat är Karin Ekdahl Magnusson.
TÄNK IGENOM. ”Bespara dina nära och kära en mödosam beslutspro­cess i en känslomäss­igt mycket krävande situation – ta ställning och berätta om ditt ställnings­tagande”, säger Linda Gyllström Krekula. Konstnär till hjärtat är Karin Ekdahl Magnusson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden