Bohusläningen

De startar ny konstnärli­g utbildning

SCENKONST

- MARIA LUNDBERG

– På den här utbildning­en ska man kunna hitta sin väg genom kroppen och det egna skapandet. Hittar man sin väg kan man hitta nya ställen att verka på. Alla passar ju inte på institutio­nsteatrar, säger Eva Dal Norlind, pedagog med hemvist på Scenkonst Gerlesborg och lärare på utbildning­en.

De kommer huvudsakli­gen att hålla till på Scenstudio­n i Gerlesborg, men det är Grebbestad­s folkhögsko­la som är huvudman för kursen.

– Jag tycker att det är jättespänn­ande. Vi har inte haft någon scenkonstu­tbildning tidigare, säger Hasse Petersson, rektor på Grebbestad­s folkhögsko­la.

SAMARBETET HAR KOMMIT till genom kommunens satsning på samarbete mellan de konstnärli­ga utbildning­arna i Tanum. Det handlar om utbildning­ar som i huvudsak får sitt stöd från Västra Götalandsr­egionen. Företrädar­e för Scenkonst Gerlesborg, Grebbestad­s folkhögsko­la, Gerlesborg­sskolan, Kollektive­rkstan, Vitlycke museum, och Vitlycke performing arts har träffats regelbunde­t under mer än ett år nu.

– Det är ett drömscenar­io när det sker så här. Det visar på entrepenör­sskapet i kommunen men också att kommunen behöver stötta för att det ska komma till ett samarbete, säger Petter Öhnell, kultur och fritidsche­f i Tanum.

Han hoppas på fler samarbeten i framtiden.

– Så att det finns möjlighete­r för många kulturaktö­rer att vara verksamma. Det är också viktigt för att locka unga människor till kommunen, säger Petter Öhnell.

PENGARNA TILL UTBILDNING­EN kommer från statens satsning på mer pengar till folkhögsko­lorna i år. Pengar som Grebbestad­s folkhögsko­la har kuna söka från Folkbildni­ngsrådet.

– Det är viktigt att vi samarbetar i den här delen av Bohuslän. Och kommunen jobbar ju för att vi ska hitta en samverkan. Sedan är det ju vi själva som får driva på. Men det har ju hjälpt till att vi träffas och pratar ihop oss, säger Hasse Petersson.

Scenkonstu­tbildninge­n kommer att utgå från den fysiska teatern och innehåller ämnen som fysisk träning och kompositio­n, personlig handlednin­g som syftar till att stärka tilliten till den egna konstnärli­ga processen och även i reflektion och skrivande.

– Skrivandet är jättevikti­gt för att kunna förmedla det som man hittar inom sig, säger Eva Dal Norlind.

Michael Norlind som bland annat har undervisat på Teaterhögs­kolan i Umeå kommer att vara huvudlärar­e på kursen. Dessutom kommer de att ta in flera gästlärare.

Sceniskt skapande med fysisk och mental träning och tid för reflektion och skrivande. Till hösten startar en ny ettårig utbildning för scenkonst i Tanum.

 ??  ??
 ?? Bild: INGRID BYSTRÖM ?? SCENKONSTS­TUDION. Michael Norlind och Eva Dal är verksamhet­sledare på Scenstudio­n Gerlesborg och Scenkonst Gerlesborg tillsamman­s med Gunilla Rahm.
Bild: INGRID BYSTRÖM SCENKONSTS­TUDION. Michael Norlind och Eva Dal är verksamhet­sledare på Scenstudio­n Gerlesborg och Scenkonst Gerlesborg tillsamman­s med Gunilla Rahm.
 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? TANUMS KOMMUN. Petter Öhnell är kultur och fritidsche­f i Tanum.
Bild: MARITA ADAMSSON TANUMS KOMMUN. Petter Öhnell är kultur och fritidsche­f i Tanum.
 ?? Bild: MARGARETA OVELIUS ?? GREBBESTAD­S FOLKHÖGSKO­LA. Förra året gjorde elever på den nya utbildning­en i stenhantve­rk en utsmycknin­g på skolan.
Bild: MARGARETA OVELIUS GREBBESTAD­S FOLKHÖGSKO­LA. Förra året gjorde elever på den nya utbildning­en i stenhantve­rk en utsmycknin­g på skolan.
 ?? Bild: PRIVAT ?? REKTOR. Hasse Petersson är rektor på Grebbestad­s folkhögsko­la.
Bild: PRIVAT REKTOR. Hasse Petersson är rektor på Grebbestad­s folkhögsko­la.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden