Bohusläningen

Lillemor prisas för sitt arbete inom friidrotte­n

- KARIN CARLSSON 0522-992 14 kc@bohuslanin­gen.se

Lillemor Rönnbrant är något så ovanligt som en kvinna på en högt uppsatt position i friidrotts­världen. För det prisas hos nu av det europeiska förbundet.

66-åriga Lillemor Rönnbrant från Uddevalla och IK Orient har en lång och gedigen friidrotts­karriär bakom sig, både som aktiv, tränare och styrelsele­damot. 1976 tog hon Sm-guld på 400 meter och har också ett Sm-brons från 1975 på distansen. Efter den aktiva karriären har hon alltså fortsatt att engagera sig i friidrotte­n på olika sätt.

Först var hon tränare, men på senare år också funktionär både på VM, EM och SM och styrelsele­damot på olika nivåer. Sedan 1999 är hon ordförande i Bohuslän/dals Friidrotts­förbund, fär övrigt den första kvinnliga någonsin, och hon sitter också i Svenska Friidrotts­förbundets tävlingsko­mmitté.

NU UPPMÄRKSAM­MAS HON på högsta nivå för sina insatser. På senaste årsmötet med Svenska Friidrotts­förbundet i Eskilstuna fick hon motta European Athletics Women´s Leadership Award. Ett pris som instiftade­s 2009 för att uppmärksam­ma kvinnliga ledare som gjort något för att utveckla friidrotte­n. Det är bara fem svenska ledare som fått det sedan starten. 19 kvinnor från olika länder fick det i år.

– Jag blev så överraskad och trodde verkligen inte jag skulle få något sådant. Det här är verkligen jättestort, säger Lillemor.

Lillemor berättar att hon inte visste någonting när årsmötet inleddes. Mötesordfö­randen började sedan läsa upp lite om pristagare­n och ju mer han läste ju mer förstod hon att det nog kunde handla om henne själv.

– Det hade jag aldrig tänkt mig, men det är så klart ett väldigt stort erkännande för alla de år jag lagt ner på friidrotte­n, säger hon.

FÖRUTOM DEN EUROPEISKA lilla obligatori­ska nålen fick hon också ett konstverk och ett diplom samlat i ett album som kommer att hängas på hedersplat­s i hemmet.

Utmärkelse­n som Lillemor fick instiftade­s för att uppmärksam­ma * 117 kvinnor har fått utmärkelse­n sedan starten 2009. * De fem svenska kvinnor som fått den är Ann Axelsson, Karin Lundgren, Sigyn Ekwall, Anna Palmerius och Lillemor Rönnbrant. kvinnliga ledare inom friidrotte­n. Fem svenskor har fått det sedan starten 2009. Lillemor tycker det är bra att kvinnor uppmärksam­mans, men tycker ändå att hon sett en klar utveckling sedan hon började.

– När jag började fanns det ju inga tjejer alls, men jag tycker det börjar luckras upp nu. Även om det fortfarand­e är övervägand­e män ser det lite bättre ut nu, säger hon.

Att det är färre kvinnor på ledande positioner tror Lillemor Rönnbrant beror på att kvinnor ofta inte tror sig själva om att klara av ett sådant uppdrag.

– Man vill ju ha in kvinnor, men många tänker att det här klarar inte jag av. Speciellt när det handlar om att vara tränare på högre nivå. Har du någon gång särbehandl­ats negativt för att du är kvinna?

– Nej, aldrig, snarare tvärtom. När jag blev ordförande i Bohuslän/dals friidrotts­förbund första gången hade jag precis fått barn. Men då var alla väldigt förstående och tyckte vi kunde avbryta mötet när han skulle ha mat. Så fort han började gnälla i vagnen sa alla att nu avslutar vi mötet för idag, säger hon.

 ?? Bild: HILLEVI THOR/FRIIDROTTS­FÖRBUNDET ?? PRISAD. Lillemor Rönnbrant har jobbat länge för friidrotte­n och får nu en europeisk utmärkelse för sitt ledarskap.
Bild: HILLEVI THOR/FRIIDROTTS­FÖRBUNDET PRISAD. Lillemor Rönnbrant har jobbat länge för friidrotte­n och får nu en europeisk utmärkelse för sitt ledarskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden