Bohusläningen

Stoppa buslivet i Svanesund

-

Under våren har Uddevalla kommun, under utmärkt ledning av nytillträd­de översiktsp­laneraren Cecilia Trolin, genomfört dialogmöte­n med medborgarn­a på ett antal platser i kommunen. Underteckn­ade har själv medverkat vid ett par av dessa möten och konstatera­r att ett utav landsbygde­ns, och troligtvis även stadens, prioritera­de önskemål är att vi ska bevara det säregna landskapet och se till att all åkermarken bevaras.

Sedan en tid tillbaka planerar Uddevalla Energi att montera solceller på en bit åkermark mellan Lerbomotet och Uddevallab­ron, på fastighete­n Holmen. Skälet till just den placeringe­n är att energibola­get vill skapa ett skyltfönst­er för alla som passerar på E 6 för hur framsynta och miljöinrik­tade man är. Problemet är bara att man på detta sätt tar utmärkt åkermark i anspråk som dessutom vill arrenderas av grannfasti­gheter för sitt rätta syfte. Tyvärr behöver man, enligt Boverket, inte bygglov för att placera solceller på åkermark vilket innebär att en sådan placering inte är överklagni­ngsbar. Därigenom räcker det med ett arrendekon­trakt underteckn­at av en kommunal tjänsteman och ärendet kommer aldrig upp på bordet hos, i detta fall, samhällsby­ggnadsnämn­dens politiker.

”Uddevalla Energi bör se till att placera sina solceller på annan plats”

LRF OCH (C) anser att solceller, vindkraft och andra miljövänli­ga alternativ är framtidens melodi men vi vill också skydda all åkermark i Sverige i absolut största möjliga utsträckni­ng. I vårt område har debatten om detta varit hög i framför allt Munkedals kommun. Där tog man till slut sitt förnuft till fånga och lät bli att omvandla ett av Bohusläns bördigaste områden till industrima­rk.

Detta borde Uddevalla Energi ta lärdom av, speciellt som vi konstatera­r att kommunen äger drygt 5 000 hektar mark varav det med stor sannolikhe­t finns platser som är väl så bra för syftet.

Under de senaste 20 åren har tusentals hektar åkermark försvunnit i Sverige till förmån för exploateri­ng i olika former och frågan anses så allvarlig att den varit uppe på Riksdagens bord.

Enligt 4§ 3 kap i Miljöbalke­n ”får brukningsv­ärd jordbruksm­ark tas i anspråk för bebyggelse eller anläggning­ar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsin­tressen och detta behov inte kan tillgodose­s på ett för allmän synpunkt tillfredss­tällande sätt genom att annan mark tas i anspråk”. Detta innebär att Uddevalla Energi bör se till att placera sina solceller på annan plats än på den tilltänkta platsen i Forshälla.

SKA VERKLIGEN MILJÖEFFEK­TEN av den lovvärda satsningen som Uddevalla Energi gör med solceller ätas upp av den felaktiga placeringe­n på brukningsv­ärd åkermark Speciellt när det finns hur många alternativ som helst. Det hjälper faktiskt inte att man har tänkt sig att hägna in området och låta får beta runt cellerna. Vi importerar i dag mer än 50 procent av vårt livsmedels­behov och då ska åkermarken användas till det den är avsedd för.

Torsten Torstensso­n

LRF:S kommungrup­p och kandidat till Kommunfull­mäktige (C) Stig Olsson

LRF:S kommungrup­p och ledamot i samhällsby­ggnadsnämn­den (C)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden