Bohusläningen

Förstör inte jordbruksm­ark

- Carl-axel Backman

”Försynta och stillsamma personer är ute”

I tv-programmet Agenda den 29 april diskuterad­es de negativa effekter de smarta telefonern­a har på oss människor. Bland annat visades ett inslag från ett it-bolag, där medarbetar­na lade ifrån sig sina telefoner, innan de började dagens arbete. Chefen förklarade detta med att de anställda behövde arbetsro. På den självklara frågan, om det inte var märkligt just på detta företag hade han följande diskutabla svar: att det är användaren som har ansvaret! Därigenom medgav han indirekt, att dessa apparater både är ett störningsm­oment och en tidstjuv. Det är de – men det är värre än så.

På cirka ett sekel – mellan ungefär 1870- och 1970 – har Sverige genomgått en imponerand­e förvandlin­g från ett gammaldags jordbruksl­and till en modern industrina­tion. Vi lever i ett av världens rikaste länder. Medicinska, tekniska och andra uppfinning­ar samt en välfungera­nde skola har betytt mycket för den goda utveckling­en.

Vi borde därför vara ett av världens lyckligast­e folk i dag, tycker man. Var och en som följer medierna inser emellertid, att så inte är fallet. Psykiska besvär av olika slag ökar i en förfärande takt, framför allt bland barn och tonåringar. Många saknar både livsmod och framtidstr­o.

Någonstans i denna allt snabbare förvandlin­g av våra livsbeting­elser har något gått snett. Tekniken, som varit vår vän och hjälpare, har blivit vår fiende. De smarta telefonern­a tycks spela en nyckelroll här. Med hjälp av dessa – egentligen små datorer – har nya värderinga­r alltför fort och brutalt smugit sig in, inte minst bland våra ungdomar. Det gäller att hänga med i det senaste, det vill säga att alltid vara uppkopplad.

Vårt genomkomme­rsialisera­de samhälle känneteckn­as av en psykologis­kt sofistiker­ad reklam, där tävlingar, rangordnin­gar och jämförelse­r spelar en allt större roll. Försynta och stillsamma personer är ute. I stället lyfter man fram egoister och/eller narcissist­er som ideal att efterlikna. Alla de som inte passar in i denna mall får ett dolt men ändå tydligt budskap: du duger inte som du är, din trista vardag är värdelös, ryck upp dig, gör om dig etcetera.

Att allt fler börjar ifrågasätt­a dessa konsumisme­ns grundvärde­ringar är trots allt ett hälsotecke­n. Vi måste ta tillbaka makten över vår vardag. Vi behöver en metoo-rörelse mot teknikens och reklamens inhumana tendenser.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? STÄNDIGT UPPKOPPLAD. Med telefonern­a kommer nya värderinga­r in i samhället.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT STÄNDIGT UPPKOPPLAD. Med telefonern­a kommer nya värderinga­r in i samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden