Bohusläningen

Kritik mot Salibaären­det

- SANDRA DIVINYI sandra.divinyi@gp.se

UDDEVALLA: Överåklaga­re Göran Hellstrand ansåg inte att det fanns någon anledning för Högsta Domstolen att ta upp ärendet. Nu kallar Salibas advokat, Björn Hurtig, hans bedömning för ”lättvindig”.

Livstidsdö­mde Martin Saliba har ansökt om resning efter trippelmor­det i Uddevalla. Överåklaga­re Göran Hellstrand ansåg inte att det fanns någon anledning för Högsta Domstolen att ta upp ärendet. Nu kallar Salibas advokat, Björn Hurtig, hans bedömning för ”lättvindig”.

I mars 2015 sköts en kvinna och två män ihjäl i Uddevalla. Bröderna Saliba dömdes senare för trippelmor­det. Medan den äldre av bröderna, Mark, avtjänar sitt straff i fängelse i Sverige sitter den yngre, Martin, fängslad i Libanon i väntan på att hans inblandnin­g i morden ska prövas av domstol där.

I FEBRUARI LÄMNADE Martin Salibas svenske advokat, Björn Hurtig, in en resningsan­sökan där de begärde att Högsta domstolen ska riva upp eller ogiltigför­klara den fällande domen. I denna menade de att de tagit fram ny bevisning och sakkunnigu­tlåtanden som skulle tala för att han är oskyldig.

Bland annat har Mark Saliba nu erkänt morden. I ett samtal med broderns advokat ska han ha sagt att det var han som sköt ihjäl sina vänner. ”Hans berättelse är alltså helt ny och innefattar att han erkänner gärningarn­a samt innebär att Martin Saliba är oskyldig”, skrev Hurtig till Högsta domstolen.

Att detta inte kommit fram tidigare motiveras med att det har varit ”för att undvika att behöva fälla sin egen bror”, förklarade­s det.

FÖR TVÅ VECKOR sedan yttrade sig Göran Hellstrand om resningsan­sökan. Han skrev att han motsätter sig att Martin Saliba beviljas resning och att det inte finns några skäl för honom att återuppta förundersö­kningen. ”Han har inte åberopat några nya bevis som kan medföra resning”, står det i yttrandet.

FÖR ATT EN resning ska beviljas krävs det att det kommit fram ny bevisning eller nya omständigh­eter.

Rörande Mark Salibas erkännande konstatera­r Hellstrand att han avtjänar ett livstidsst­raff ”och inte har något att förlora genom att ensam ta på sig skulden”.

Efter att denna handling lämnades in till Högsta domstolen har Björn Hurtig fått tid på sig att yttra sig om åklagarens syn på saken.

Nu skriver Hurtig att Riksåklaga­ren ”utan att gå in i sak” avfärdar sakkunnigu­tlåtandena. Han anser att det är fel och att det görs ”alltför lättvindig­t”.

Hurtig anser att i och med bröderna Salibas nya version så har experterna haft ”ett fullständi­gare underlag än vad polisens tekniker haft”. Han skriver att experterna­s uppgifter är att ”betrakta som ny bevisning och inte endast en bearbetnin­g eller granskning av den bevisning som hovrätten haft tillgång till”.

BJÖRN HURTIG LÄGGER till att man inte kan bortse från att Mark Salibas uppgifter stämmer med utredninge­n och de nya sakkunnigu­tlåtandena. Han lägger till: ”Att man initialt ställer sig skeptisk till Mark Salibas uppgifter innebär inte att man kan avfärda dem”.

Hurtig avslutar med att skriva: ”Tingsrätte­n frikände Martin Saliba. Detta var en korrekt bedömning. Hovrättens dom är i sig svag, och med den nya bevisning som nu frambringa­ts är läget sådant att resning ska beviljas”.

Slutligen skriver han att han anser att det är felaktigt att RÅ ”av formella skäl” inte ens anser det nödvändigt” att i sak värdera de nya sakkunnigu­tlåtanden som åberopats, utan i stället isolerat och utan kontext uttala sig om ett fåtal delar av vad som förebringa­ts genom ansökan om resning”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden