Bohusläningen

Planer på ny simskola i slopas

- MATHILDA ALVEFLO 0522-99200 matalv@bohuslanin­gen.se

För andra året i rad ser det ut som att planerna för att starta simundervi­sning i Ljungskile måste läggas ner. Bristen på utbildade simlärare gör att initiativt­agaren Erika Wettre Westdahl förmodlige­n inte får igenom sin idé om en sommarsims­kola på kallbadhus­et i Ljungskile.

– Det är otroligt viktigt att kunna simma när man bor nära havet och att simskola finns tillgängli­gt i närområdet, säger Erika Wettre Westdahl.

Erika Wettre Westdahl försökte redan förra året starta en sommarsims­kola vid kallbadhus­et i Ljungskile. Efter att ha uppmärksam­mat att flera elever i områdets skola behövde simundervi­sning föddes idén att även kunna * De senaste mätningarn­a på simkunnigh­et från Svenska Livräddnin­gssällskap­et som gjordes 2014 visar att Västra Götaland är det län i Sverige med högst simkunnigh­et. * Hela 83 procent uppgav att de uppfyllde kraven enligt den nordiska simkunnigh­etsdefinit­ionen. * Snittet i Sverige låg på 78 procent och det län med lägst simkunskap var Jämtland där 65 procent ansåg sig vara simkunniga. erbjuda simlektion­er på sommarlove­t.

– Det är väldigt viktigt när man bor såhär nära havet att kunna simma. Inte bara av säkerhetss­käl utan även för att kunna delta i andra aktivitete­r som kräver simkunnigh­et. Till exempel segling eller att paddla kajak.

MEN FÖR ATT kunna bedriva simundervi­sning för barn krävs det utbildade simlärare. Något som har satt käppar i hjulet för Erika Wettre Westdahls planer. Hon har genom simförenin­gar, kommunen, egna kontakter och sociala medier försökt få tag på utbildad personal för att kunna bedriva undervisni­ngen, men har än så länge inte lyckats.

– Vi hade bara behövt två stycken utbildade simlärare för att kunna bedriva simundervi­sning. Vi skulle då ha haft små grupper då undervisni­ngen hade varit i kallt havsvatten, säger Erika Wettre Westdahl.

Att det finns en brist på utbildade simlärare i Sverige är något som bekräftas av Svenska Livräddnin­gssällskap­et. Mona Lisa Wernesten som arbetar med verksamhet­sutvecklin­g på Svenska Livräddnin­gssällskap­et berättar för Bohuslänin­gen att de i år har en särskild satsning mot sommarsims­kolor som Trygg-hansa går in och bekostar.

– Vi utbildar simlärare och kommer att tillsätta tio stycken simlärare i Bohuslän och Göteborg där vi vet att det finns en tradition av sommarsims­kola utomhus, säger Mona Lisa Wernesten.

BÅDE KOMMUNER OCH badförenin­gar har efterfråga­t utbildade simlärare för att kunna bedriva verksamhet utomhus. Enligt Mona Lisa Wernesten är det viktigt att det finns möjlighet att få tillgång till simundervi­sning på andra ställen än i badhus.

– Har man som barn lärt sig simma i en sjö eller på öppet vatten är det jättebra. De flesta drunknings­olyckor i vatten sker utomhus och det vill vi förebygga, säger Mona Lisa Wernesten.

ÄVEN PHILIP GADD på Uddevalla kommun berättar för Bohuslänin­gen att trots att de har personal för att kunna bedriva sin simskoleve­rksamhet är han medveten om att det är svårt att få tag på utbildade simlärare.

– Det är ett stort ansvar att ta hand om barn i vattnet och därför är det inte alltid lätt att få folk att vilja utbilda sig till simlärare, säger Philip Gadd.

 ?? Bild: EMMA-KARIN BJÖRK ?? SIMSKOLA UTOMHUS. Att bedriva simundervi­sning utomhus på sommaren är vanligt i Västra Götalands län.
Bild: EMMA-KARIN BJÖRK SIMSKOLA UTOMHUS. Att bedriva simundervi­sning utomhus på sommaren är vanligt i Västra Götalands län.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden