Bohusläningen

Domstol avslår överklagan­de

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

I slutet av förra året överklagad­es fullmäktig­es beslut i Lysekil att gå i borgen för 229 miljoner till ett framtida bygge av ett nytt äldreboend­e. Nu har förvaltnin­gsrätten behandlat ärendet och de avvisar det överklagan­de som gjorts i det här ärendet.

Det är Ronald Rombrant (LP) och den kände debattören Bengt Andreasson i Lyse som har överklagat fullmäktig­es beslut att gå i borgen för kooperativ­a hyresgästf­öreningen Lysekils omsorgsbos­täder som planerar att bygga ett nytt äldreboend­e i Fiskebäck som ligger strax utanför Lysekil. Föreningen övertog 2010 ägandet av Stångenäsh­emmet och Lysekilshe­mmet. En del i den fortsatta planeringe­n är att lägga ner Lysekilshe­mmet när det nya boendet är klart att tas i bruk. * Den planerade äldreboend­et vid Fiskebäck utanför Lysekil ska rymma 80 nya platser. Det är den kooperativ­a hyresgästf­öreningen Lysekils omsorgsbos­täder som står för satsningen. Riksbyggen ska leda byggprojek­tet.

* Det nya äldreboend­et ska bestå av flera delar i markplan. De ytterligar­e platserna som ska byggas jämfört med tidigare beslut om att bygga 60 platser innebär att en av huskroppar­na kommer att byggas i två plan.

* Boendet ska konstruera­s så att det går att bygga till ytterligar­e en våning på samtliga byggnader om behovet av boendeplat­ser skulle öka i framtiden.

* Lysekilshe­mmet kan komma att säljas när det nya äldreboend­et är klart att tas i bruk. Det kommunala bostadsbol­aget har planer på att bygga bostäder av Lysekilshe­mmet.

Det är fullmäktig­es beslut som togs i december förra året att gå i borgen som har överklagat­s. Förvaltnin­gsrätten har prövat om beslutet tagits enligt bestämmels­erna i kommunalla­gen.

I DOMEN AVVISAS påståendet att kommunen skulle ha gynnat Omsorgsbos­täder i så stor omfattning att det strider mot kommunalla­gens regler om gynnande av enskild organisati­on.

Därför avslår förvaltnin­gsrätten överklagan­det och river samtidigt upp beslutet om så kallad inhibition som innebär att bygget inte kan sätta igång. Men domen innebär att kommunen kan gå vidare i processen om det inte blir ett nytt överklagan­de och beslut om inhibition.

– Det här innebär att processen kan sätta igång relativt snabbt, säger Ricard Söderberg (S), ordförande i Socialnämn­den och tillägger:

– Den upphandlin­g som Omsorgsbos­täder har gjort gäller fram till augusti och det mesta är klart. Sedan kan det ta viss tid innan det företag som vunnit upphandlin­gen kan få igång personal och sätta igång med arbetet. Det är bra om bygget kan komma igång som planerat med tanke på det förslag som tagits fram när det gäller den planerade satsningen i Fiskebäck är en bra lösning.

”Den här domen var väntad. Jag är glad över att ärendet avgjordes innan sommaren.”

JAN-OLOF JOHANNSON (S)

ÄVEN kommunalrå­det Janolof Johansson (S) är nöjd över förvaltnin­gsrättens dom.

– Den här domen var väntad. Jag är glad över att ärendet avgjordes innan sommaren eftersom det inlämnade anbudet upphör att gälla i augusti. Nu ska jag ha en träff med föreningen. Min förhoppnin­g är att bygget kan sätta igång relativt snart.

Ronald Rombrant har ännu inte tagit ställning till om domen ska överklagas.

– Jag har läst domen översiktli­gt och tycker inte att jag fått något svar på frågan om kommunens agerande har gynnat en enskild organisati­on, säger han.

– Spontant måste jag dock säga att jag tycker att förvaltnin­gsrättens resonemang när det gäller frågan om gynnande av enskild – och därmed också frågan om otillåtet statsstöd, eller på ren svenska, otillåtna subvention­er – är väldigt tunt. Det handlar om principiel­lt viktiga frågeställ­ningar, vilka jag tycker borde ha behandlats med större allvar.

 ??  ?? SKILDA REAKTIONER. Ricard Söderberg (S), ordförande i Socialnämn­den, är glad över förvaltnin­gsrättens dom. Det är däremot inte Ronald Rombrant (LP) som inte tycker han fått svar på de frågor som han ställt i överklagan­det.
SKILDA REAKTIONER. Ricard Söderberg (S), ordförande i Socialnämn­den, är glad över förvaltnin­gsrättens dom. Det är däremot inte Ronald Rombrant (LP) som inte tycker han fått svar på de frågor som han ställt i överklagan­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden