Bohusläningen

Nu våras det för den vita älgen

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Han har blivit världsberö­md. Och efter en karg vinter har nu den vita älgen gjort storstilad comeback. – Jag tycker den är jättefin, säger naturfotog­rafen Ingemar Pettersson som fångade honom på bild.

Den populära vita älgen fortsätter att förgylla Munkedalsb­ornas vardag. I veckan fick naturfotog­rafen Ingemar Pettersson syn på honom.

– Jag fotade den tidigt på morgonen när han främst gick och åt av tallar vid en skogskant. Älgen väntar på att lövsprickn­ingen ska komma i gång på allvar så det blir mycket spröda och saftiga löv att äta, säger han.

Ingemar Pettersson berättar att mötet gick snabbt, men trots detta fick han till ett par bilder och ett kortare filmklipp.

– Det är inte så ofta folk ser honom så här tidigt på året. Den ser lite skamfilad ut om man får säga så. Den fäller vinterpäls­en och det blir stora kala fläckar. Men jag tycker den är jättefin.

Om det finns en vit älg eller flera i området är inte riktigt fastställt. Men Ingemar Pettersson menar att vissa personer ibland tror det är olika älgar på grund av hornen.

– Det har varit mycket rykten om olika älgar och så där. Men då känner man inte till att älgen fäller sina horn. Det är bara två stumpar. Nu finns det i och för sig trovärdiga uppgifter på att det skulle vara olika älgar, men jag har bara sett en enda, säger han och fortsätter:

– Hornen kommer att växa under hela sommaren fram mot brunsten och älgars horn kan växa så mycket som uppemot 20 millimeter per dygn. Detta innebär att hornen kommer att utveckla sig oerhört mycket från den uppsättnin­gen som han visade upp nu.

 ?? Bild: INGEMAR PETTERSSON ?? SKOGENS KONUNG. I väntan på lövsprickn­ingen tar den kända vita älgen sig en munsbit barr.
Bild: INGEMAR PETTERSSON SKOGENS KONUNG. I väntan på lövsprickn­ingen tar den kända vita älgen sig en munsbit barr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden