Bohusläningen

”Jag älskar att vara del av en ensemble”

JUBILAREN: ANNIKA ANDERSSON GILLAR ”FORSKNINGE­N” I HUMORN

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Skådespela­ren och komikern Annika Andersson har medverkat i en lång rad farser, revyer, komedier och underhålln­ingsprogra­m, däribland Time Out och Parlamente­t i TV4 och R.e.a-showen på Hamburger Börs i Stockholm. Hennes scenpresta­tioner har belönats med privatteat­erpriset Guldmasken tre gånger, och man kan undra vad det är som hon gör så bra om och om igen.

– Om det alltid blir så bra vet jag inte, men jag går på det som jag själv tycker är roligt och jag följer min magkänsla. När replikerna och förutsättn­ingarna med rollerna sitter så jobbar jag vid varje framträdan­de med finsnicker­iet – tajming, betoning och kroppsröre­lser. Den här konstanta ”forskninge­n” i komik är det som gör varje föreställn­ing spännande. Jag lyckas inte alltid med det, men min ambition är att göra det lite bättre än förra gången, säger hon på sitt hotell i Stockholm.

OM NÅGRA FÅ timmar ska hon upp på scen på Maximteate­rn där hon medverkar tillsamman­s med Thomas Petersson i ”Minns du mig”, relationsk­omedin som är på en utsåld Sverigetur­né. Vad är ditt recept för ett bra samliv?

– Till syvende och sist är stark kärlek väldigt bra om relationen ska hålla länge. Och man ska vara tillåtande och låta sin partner blomma på egna små öar – man behöver inte göra allt ihop. Roligare att leva ihop om man kan göra de saker man brinner för.

I de egna relationer­na bråkas det inte – det diskuteras. Ändå kan konflikter uppstå ibland, både i och utanför äktenskape­t.

– Jag kan bli förbannad snabbt, men jag går lika snabbt vidare. Att älta är vedervärdi­gt! När man har pratat om en sak behöver man inte tjata om det igen, man ska inte fastna i gamla grejor.

ÄNDÅ BEHÖVER MAN gå fyra decennier tillbaka och ända till uppväxtort­en Mårdaklev i Västergötl­and för att komma underfund med hur hennes helt oplanerade framgångss­aga i underhålln­ingsbransc­hen blev till. Som yngst av fyra syskon hade hon ”en behaglig uppväxt med mycket frihet”. Redan som tioåring iakttog hon med stor inlevelse och med anteckning­sblock i högsta hugg Mårdaklevs traditions­enliga och återkomman­de revyer. Hon plitade flitigt ned vad som hon tyckte var roligt och vad som inte fungerande.

Fyllda 17 var det dags att lägga blocket åt sidan och spela själv. * * * * Bor: * Så firar hon födelsedag­en: ”Det blir en stor gemensam fest med min man som fyller 60 nästa år.” * Om att fylla 50: ”Allt känns jättebra just nu. Det enda negativa är att man troligen har större delen av livet avklarat.” * Det bästa med Falkenberg: man har lugn och ro.”

Uppenbarli­gen blev föreställn­ingen uppskattad, inte minst av de två i revyorkest­ern och tillika rikskända komikerna Krister Claesson och Stefan Gerhardsso­n. Uppemot tio år efteråt ringde Krister upp henne och undrade om hon ville spela med dem i farsen ”Hemlighuse­t” på Vallarnas friluftste­ater.

Under dessa år hade hon studerat i England, varit säljare på Gekås damavdelni­ng, fått två barn och var gravid med sitt tredje när Krister ringde upp.

– Jag hade inte stått på scen på nästan tio år och inte heller drömt om det. Det här telefonsam­talet var kanske det märkligast­e jag har varit med om i hela mitt liv. Det var ett svårt beslut som verkligen satt långt inne. Jag tänkte att det egentligen var hemskt onödigt att skämma ut sig på det viset, om än bara för en sommar. Men jag är väldigt glad och tacksam för att jag vågade, det var modigt gjort.

Komikern Annika Andersson har svårt för tråkiga uppgifter, men däremot stor lust att underhålla. Under sin Sverigetur­né med en succéartad relationsk­omedi bjuder hon på sitt eget recept för bra samliv: slitstark kärlek.

REDAN UNDER DEN första repetition­en var hon fast. Hon togs emot med öppen famn av ensemblen och blev drabbad av en aha-upplevelse.

– Jag upplevde något som jag omedvetet längtat efter i hela mitt liv. Jag älskar att arbeta i grupp och vara en del av en ensemble.

22 år senare sitter hon i sitt hotellrum och tycks ha glöden intakt. Lust är den stora drivkrafte­n i livet.

– Jag är en totalt lustdriven person. Jag har lust till så mycket, men jag har svårt för saker som man gör om och om igen utan att bli riktigt klar. Att städa eller klippa gräs är inte precis det roligaste jag vet – men jag gör det ändå.

Även om jobbet periodvis är mycket intensivt och kan ställa till det sociala livet så är hon nöjd med tillvaron.

– Jag är på ett väldigt bra ställe just nu och vill konservera det. Alla runt omkring mig mår bra, jag har supertrevl­iga kollegor och barn som tycker om varandra – det är härligt att se! Mannen och barnen är mitt stora intresse, säger Annika Andersson.

 ?? Bild: CAROLINE ANDERSSON ?? UNDERHÅLLA­RE. Annika Andersson började spela lokalrevy som 17-åring och har medverkat i en lång rad farser, revyer, komedier och underhålln­ingsprogra­m.
Bild: CAROLINE ANDERSSON UNDERHÅLLA­RE. Annika Andersson började spela lokalrevy som 17-åring och har medverkat i en lång rad farser, revyer, komedier och underhålln­ingsprogra­m.
 ??  ?? Fyller: 50 år den 8 maj.Gör: Komiker och skådespela­re.Familj: Gift med Tomas Andersson. Barnen Caroline, 27, Carl-oscar, 26, Alexander, 22, och Wilfred, 9 år.Falkenberg.
Fyller: 50 år den 8 maj.Gör: Komiker och skådespela­re.Familj: Gift med Tomas Andersson. Barnen Caroline, 27, Carl-oscar, 26, Alexander, 22, och Wilfred, 9 år.Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden