Bohusläningen

Kanonlopp av Nilsson i premiären

-

Personligt rekord med 30 sekunder och fjärde svenska genom tiderna. Linn Nilssons säsongspre­miär på 5000 meter kunde inte slutat bättre.

Hällelöpar­na slutade etta och fyra och imponerand­e stort i säsongsdeb­uten.

–Grymt lopp av Linn och ett riktigt bra träningspa­ss av Meraf, säger coachen Ulf Friberg – efter loppet där han sett sina adepter ännu en gång resultera efter hans träning på lägret i Flagstaff.

DET VAR NÄR de traditione­lla ”Payton Jordan Invitation­al” i Palo Alto, Kalifornie­n, som avgjordes tidigt på fredagsmor­gonen, svensk tid, som Hälletjeje­rna Meraf Bahta och Linn Nilsson sprang 5 000 meter. Det var en stor klunga som höll ihop och hade bra fart redan från start.

När det var sju varv kvar av de 12,5 till mål hade Meraf seglat upp i ledningen i loppet och tog över efter Vm-finalisten på 3 000 meter hinder, amerikansk­an Stephanie Garcia, och för att sedan släppa upp henne igen. Då hade också Linn avancerat i den stora klungan.

Farten fortsatte att var bra och de båda Hälletjeje­rna hängde med långt fram i fältet. När det sedan kom fram till slutvarvet, hade både Bahta och Nilsson en växel kvar.

MERAF VANN LOPPET på tiden 15.15,33 och det efter ett sista varv på 63,45. För Meraf var detta hennes tredje snabbaste tid genom tiderna, där hennes personbäst­a och svenska rekord är från Diamond League i Rabat och lyder på 14.49,95.

Detta var också en perfekt inledning av säsongen och om några veckor blir det samma sträcka igen. Då springer Meraf 5000 meter på Diamond League i Eugene. Det innebär också att hon väljer att stanna kvar i USA fram tills det är dags för nästa halvmil.

–Jag ville springa ett lopp på 5 000 meter innan jag springer Diamond League. Så nu blir det tillbaka till träning igen i Flagstaff. Men de flesta andra har åkt hem, som var med på lägret. Men jag har några andra springa med, säger Meraf – som var nöjd med sitt lopp inför det viktiga Diamond League den 26 maj.

LINNS LOPP VAR makalöst, personbäst­a med en halvminut, och en sista kilometer på 2.53 samt ett snabbt sista varv på 65,9. Att hon visat form på lägret är en sak, men att det skulle resultera i något så här bra redan nu är mist sagt överraskan­de.

– Det kändes bra under hela loppet, jag flöt med långt bak i fältet och kunde plockade placeringa­r hela vägen. Kände mig stark under sista kilometern, så då var det bara att köra, säger Linn – som verkligen körde på.

TIDEN 15.18,14 INNEBÄR också att Linn kvalade in på 5 000 meter till EM – tiden var hela 22 sekunder under kvalgränse­n. Vilket säger en hel del om hur bra hennes lopp var. Tiden placerar också Linn som nummer fyra genom alla tider, med trion Meraf Bahta, Sara Wedlund och Sarah van der Wielen (tiidgare Lahti) före sig och där att hon är bättre placerad där än på ”specialgre­nen” 1 500 meter.

– Linns lopp är ju fantastisk­t, pers med en halvminut, och en riktigt stark avslutning. Sedan tog hon bra beslut under hela loppet också. Riktigt kul för Linn, säger Ulf Friberg – som kunde njuta av sina adepters framfart på löparovale­n.

Nu återvänder Linn till Sverige igen, medan Meraf förlänger sitt läger i USA med ytterligar­e tre veckor, och avslutar det med Diamond League. FOTBOLL

 ?? Bild: DECA TEXT&BILD ?? PERSONLIGT REKORD. Linn Nilsson svarade för ett kanonlopp i säsongspre­miären i USA.
Bild: DECA TEXT&BILD PERSONLIGT REKORD. Linn Nilsson svarade för ett kanonlopp i säsongspre­miären i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden