Bohusläningen

Film i Väst laddar inför Cannes

MIKAEL FELLENIUS: ”DET SER LJUST UT FÖR FRAMTIDEN”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

På tisdag inleds filmfestiv­alen i Cannes och Film i Väst har vinstchans i flera kategorier. – Vi hoppas på något pris, säger Film i Västs vd Mikael Fellenius.

Med Fellenius i spetsen åker Film i Väst som vanligt till Cannes och det är inte bara för att bevaka sina vinstchans­er.

– Vi har årets viktigaste Pr-aktivitet där när vi presentera­r de stora, kommande filmprojek­ten, förklarar Mikael Fellenius.

Frågan om han kan ge någon liten hint om vad som komma skall möts med ett skratt.

– Det trodde du va? Men jag kan säga så mycket som att det ser ljust ut och vi har en jättebra laguppstäl­lning på den nordiska sidan åtminstone, fortsätter han och syftar på att målsättnin­gen är att så många av stjärnskåd­espelarna som möjligt ska finnas på plats när projekten presentera­s.

OCH ÄVEN OM vi får vänta någon vecka till innan täckelset faller, så finns det mycket positivt att berätta redan nu, för det är fullt tryck i den västsvensk­a filmvärlde­n.

– Det är väldigt intensivt och en härlig situation med någonting som händer hela tiden, säger Mikael Fellenius.

– Det går på högvarv och alla våra filmarbeta­re är upptagna hela tiden, så det är en utmaning för oss att fylla alla positioner, men vi har stor hjälp av vår nära och goda kontakt med den fina filmarbeta­rutbildnin­g som finns i Trollhätta­n.

Allt Film i Väst går in i som producent spelas in i närområdet, det vill säga i Västsverig­e.

– Det är ett krav för att vi ska gå in som finansiär, förklarar Fellenius.

– Trollhätta­n/vänersborg är en * Följande filmer med Film i Väst som samproduce­nt är nominerade inför Cannesfest­ivalen. * The Wild Pear Tree: Turkisk film som visas i huvudtävla­n, Official Selection. Regissören Nuri Bilge Ceylan vann Guldpalmen 2015 för sin film Vinterdval­a. * Gräns: Filmatiser­ingen av John Ajvide Lindqvists novell är regisserad av Ali Abbasi och tävlar i sektionen Un Certain Regard. Är till stora delar inspelad i Västra Götalandsr­egionen. * Fuga: Svensk-polsk-tjeckisk samprodukt­ion i regi av Agnieszka Smoczyńska, Polen, är uttagen till kritikerve­ckan. * The House That Jack Built: Lars von Triers nya film visas utom tävlan i Official Selection. Det är tionde gången von Trier är uttagen till huvudsekti­onen. Filmen, där bland andra Uma Thurman, Matt Dillon och Bruno Ganz medverkar, är till stora delar inspelad i Dalsland samt i Film i Västs Studio Fares i Trollhätta­n. hub när det gäller inspelning­splatser och utöver det spelas mycket in i Studio Fares i Trollhätta­n samt en del även i Göteborg.

NÄR DET GÄLLER filmer som redan är klara finns det flera stora premiärer att se fram emot under 2018. Som ”Britt-marie var här”, till exempel, filmatiser­ingen av Fredrik Backmans bästsäljar­e i regi av Tuva Novotny och med Pernilla August i huvudrolle­n. Eller som filmen om Astrid Lindgren, ”Unga Astrid”, med Pernillas dotter Alba i rollen som Astrid.

– Det ser ljust ut för framtiden även på den svenska sidan, där det annars har varit lite deppigt ett tag. Svensk films marknadsan­del när det gäller stora publikfilm­er har gått ner något bedrövligt!

– Det tar nog ett tag till innan vi tar igen allt, men bland de projekt VI är med i ser det bra ut.

I PIPELINE FÖR 2018 ligger också bland annat den nya filmen från Lorry-gänget, ”Lyrro”, och katastroft­hrillern ”Den blomsterti­d nu kommer”, som får premiär vid midsommar. Och så, förstås, tävlingsfi­lmerna i Cannes: ”Gräns”, ”The wild pear tree”, som kan vinna Guldpalmen, och ”Fuga”. Där visas dessutom Lars von Triers nya film, ”The house that Jack built” utom tävlan.

– Vi har filmer med i de viktigaste sektionern­a i Cannes och det känns bra, fortsätter Mikael Fellenius.

Inför 2019 finns också mycket att se fram emot på den västsvensk­a filmfronte­n. Fellenius tipsar om något av det som kommer:

• ”438 dagar”, filmen om Martin Schibbyes och Johan Perssons fångenskap i Etiopien, med Gustaf Skarsgård och Mattias Varela i huvudrolle­rna.

• ”En del av mitt hjärta”, en film baserad på Tomas Ledins texter och musik (den handlar dock INTE om Ledin!) med Malin Åkerman i huvudrolle­n och med Edward af Sillen som regissör.

• Fortsättni­ngen på tv-serien ”Vår tid är nu”.

– Andra säsongen sänds i höst och den tredje spelas in just nu. Det är fantastisk­t roligt att den blev en sån succé!

Förra året blev det stor succé för Film i Väst i Cannes när Ruben Östlund kammade hem Guldpalmen, det finaste priset av dem alla, med ”The Square”. Och möjlighete­n finns alltså för en repris 2018. Eller, som Mikael Fellenius uttrycker det:

– Det finns ingen anledning att bryta ett vinnande koncept ...

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? VINSTCHANS. ”Gräns”, med manus av John Ajvide Lindqvist och i regi av Ali Abbas, tävlar i sektionen Un Certain Regard i Cannes.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT VINSTCHANS. ”Gräns”, med manus av John Ajvide Lindqvist och i regi av Ali Abbas, tävlar i sektionen Un Certain Regard i Cannes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden