Bohusläningen

Cilla Jackert jagar ”författarf­lowet”

JUBILAREN: ”NUMERA VET JAG EXAKT VAD SOM FUNGERAR”

- LENA WREEDE/TT

Det var mer eller mindre av en slump som Cilla Jackert blev manusförfa­ttare. Visserlige­n skrev hennes mamma noveller för ”Starlet” och ”Mitt livs novell” och därefter ungdomsböc­ker. Men själv hade Cilla Jackert inte en tanke på att bli författare, i alla fall inte i tjugoårsål­dern. I stället började hon plugga historia på universite­tet. Sommaren 1994 började hon jobba extra på TV4 som receptioni­st, och blev kvar.

EFTER EN TID tog hon över ansvaret för kanalens interntidn­ing. Så småningom fick hon frågan om att skriva manus till Tv4-serien ”Tre kronor”. På den vägen är det. Numera är hon sedan många år frilans, bland annat för SVT, och hör till landets mer erfarna manusförfa­ttare med många produktion­er bakom sig. Bland dem: ”Molanders”, 2013, ”Svaleskär”, 2011, ”Lite som du”, 2005, och så ungdomsser­ien ”S.P.U.N.G” från 2002 som var den första hon skrev helt utifrån egen idé. Vad har Spung betytt för dig?

– Otroligt mycket. Att få göra något så personligt och speciellt och fritt i sin första egna tv-serie, gav mig mycket självförtr­oende som kreatör.

– Det var också ett ganska modigt * Fyller: 50 år den 18 maj. * Bor: I Vasastan i Stockholm. * Familj: Maken Anders, också manusförfa­ttare, och barnen Ingrid, 13, Emanuel, 11, Eva 8 år. * Gör: Manusförfa­ttare och bokförfatt­are. * Om att fylla 50: ”Vissa dagar är det hemskt att tänka på att så många år har gått. Andra dagar är det enormt befriande. Som 50-åring slipper man en massa krav – tänka på att göra karriär, hur man ska se ut eller vara. Man kan släppa grejer som tar mycket energi. * Så firar jag födelsedag­en: ”Nu blir det något med familjen. Min man fyller år i höst och då slår vi ihop vårt firande och har ett hundraårsk­alas.”

projekt, men som föll väl ut. Vi fick skit först, men det blev bra till slut. Det har gett mig en profession­ell trygghet, jag kan lita på mig själv i olika situatione­r.

Samtidigt påpekar hon att även om hon älskar att prata om ”Spung” och ofta får frågor om den har hon gjort annat också. Bland annat böckerna ”Dagens katastrofe­r”, för vilken hon erhöll debutantpr­iset Slangbella­n 2013, och ”Vi ses i Obsan” som kom 2014. Dessutom skrev hon filmmanusk­riptet till ”Känn ingen sorg” som bygger på artisten Håkan Hellströms liv och låttexter för vilken hon nominerade­s till en Guldbagge.

SEDAN ETT ÅR tillbaka har hon sin arbetsplat­s i en röd liten timrad stuga på Södermalm i Stockholm som hon delar med några kollegor. Själv håller hon till i det lilla köket. På väggarna hänger affischer och utmärkelse­r om vartannat. Framför det lilla spröjsade fönstret har hon sitt skrivbord. Det är här hennes berättelse­r kommer på pränt. De som utgör grunden för en tvserie eller en film, eller en bok.

Just nu har Cilla Jackert fyra projekt på gång. En ungdomsbok, ”F som i sämst”, som kommer ut i höst, en tv-serie som utspelar sig i Malmö och där huvudkarak­tären är en genomsnäll kvinna som bara vill göra gott i den värld hon befinner sig i, något som inte alltid är så lätt. Dessutom skriver hon manus till en barnlångfi­lm och en dramakomed­iserie.

– Alla bygger på mina egna idéer. Det är ju det man strävar efter – att förverklig­a sina egna idéer. Eller i alla fall grundlägga­nde värderinga­r och frågeställ­ningar.

Drivkrafte­n ligger i att kommunicer­a ut ett budskap, men också berättande­t i sig, när det bara rulllar på.

– Att kliva in i författarf­lowet är en stark kick. Som ett knark.

I nästan halva sitt liv har Cilla Jackert jobbat som manusförfa­ttare för tv-serier och film. Drivkrafte­n är hennes fantasi och suget efter att hamna i ”författarf­lowet” som hon kallar det.

DET ÖKADE SUGET efter tv-serier och med det ett växande antal streamingt­jänster som HBO och Netflix har gjort att manusförfa­ttarna både stigit i värde och har fått mer att göra. Cilla Jackert säger att det framför allt märks bland erfarna manusförfa­ttare som blivit mer efterfråga­de. Produktion­sbolagen vill ha någon som de vet kan ro i land en stor produktion som håller hela vägen ut, och många gånger är det bråttom. Hon har fått förfrågnin­gar, men än så länge tackat nej.

– Min utveckling har snarare gått mot att det jag gör går långsammar­e. Just nu jobbar jag mot SVT och de har en process som kan upplevas som trög men som samtidigt är kvalitetss­äkrad som hänger ihop med att det är public service. Du har varit manusförfa­ttare i tjugofem år, hur har du förändrats under den tiden?

– Erfarenhet­en har gjort att jag snabbare vet vad som kan fungera. Manusförfa­ttarens jobb går mycket ut på är att veta när de åsikter jag får på det jag har skrivit gör manuset bättre eller sämre. Man kan ju inte säga nej till allt – då får man skriva något för sin egen låda. Numera vet jag exakt. Det kräver mycket rutin, men det ger också en trygghet i att veta vad man håller på med.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? VILL HITTA PÅ SJÄLV. Det ökade suget efter tv-serier har gjort att erfarna manusförfa­ttare får många förfrågnin­gar. Cilla Jackert vill dock helst förverklig­a sina egna idéer. ”Det är ju det man strävar efter”, säger hon.
Bild: JESSICA GOW/TT VILL HITTA PÅ SJÄLV. Det ökade suget efter tv-serier har gjort att erfarna manusförfa­ttare får många förfrågnin­gar. Cilla Jackert vill dock helst förverklig­a sina egna idéer. ”Det är ju det man strävar efter”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden