Bohusläningen

Kunglig kamp i fantasy-värld

GIMLE/BOKENÄS: I EN VÄRLD FULL AV MAGI, INTRIGER, OCH VÄSEN

- FILIP EKBLAD 0522-99200 filekb@bohuslanin­gen.se

UDDEVALLA: Just nu utspelar sig en storslagen historia i Bokenäs skogar. Alver, väsen och vikingar från hela Europa drabbar samman under Gimle 2018.

En piska viner genom luften. Alla faller till knä och bugar. De magiska stenarna radas upp på ett altare, och människor från det gyllene imperiet samlas tillsamman­s med präster och orakler för att dyrka den enda sanna guden – solen.

Det är morgon i den lilla fredliga byn Gimle. Den ligger i den sydöstra delen av den fantasivär­ld som byggts upp i vad som annars brukar gå under namnet Bokenäs. Här samsas alver, vikingar, svartblod, och orcher om de olika territorie­rna, och kämpar för att skydda vad som är deras.

En timme tidigare samlas Bo- husläninge­ns reporter och fotograf utanför portarna för att göra sig redo.

FÖR ATT VÄLKOMNAS in i den nya världen krävs det att man går all in. Den nutida, högteknolo­giska kameran maskeras väl i en vävd säck. Block och bläckpenna byts ut mot pergament och kolkrita, och reporter och fotograf blir klädda som enkla handelsarb­etare i byn. För att illusionen om den förtrollad­e Gimlevärld­en ska hållas vid liv kommer inga främmande föremål innanför rikets gränser.

VID HANDELSBOD­EN I byn får ett par vilsna ungdomar ett uppdrag av en äldre handelsman. De måste

föra ett hemligt meddelande och ett hänglås med tillhörand­e nyckel till alvernas rike i norr. I sitt ståtliga läger, med boningshus uppe i trädkronor­na ger alverna sorgliga nyheterna från kvällen innan.

– Hela helvetet bröt lös, och vi försvann därifrån så snabbt vi kunde. Den enda rättmätiga kungen har blivit mördad, berättar en alv.

KVÄLLEN TILL ÄRA skulle ha blivit en stor fest, när den nya kungen skulle krönas. Men lyckan blev allt ifrån långvarig då platsen omringades av orcher. En mäktig kamp utspelade sig, och kungen och hans drottning föll till marken döda.

– Det var någon som sa att han fick en hjärtattac­k, men det tror jag inte på. Han måste ha blivit förgiftad, säger en av invånarna i Gimle by.

I ÅRTIONDEN HAR kungariket präglats av krig och konflikter mellan de olika klanerna. Saxions, nordmän och västmarksb­or skulle äntligen komma överens om en fredsunder­skrift, för att ena de tre rikena till ett starkt herravälde – men så blev inte fallet.

– Det är oerhört tragiskt det som hänt. En mäktig kung förtjänar att dö en ärofylld död i strid, eller åldrad och älskad i sin egen säng. Det skulle inte ha slutat på det här sättet, säger en förbipasse­rande riddare.

I den lilla tavernan erbjuds gröt, äpplen och ägg till de hungriga. Vilken dag som helst kommer den mäktiga fullmånen att visa sig på himlen. Många har rest lång väg för att ta del av den kommande fullmåneri­tualen, som bara äger rum var hundrade år.

– Det är något speciellt med fullmånen. Den gör något med en. Våra krigare blir starkare, säger en alv, som vaktar deras rike med pil och båge.

HÖGT UPP PÅ en bergstopp, i Nifelheim, pågår en förberedan­de ritual där krigare från det gyllene imperiet kommit med offergåvor. Deras heliga symbol, fågeln, hålls upp högt mot solens strålar. De har samlats för att be om styrka, kraft, mod, hetta och sol. Tack vare att de lyckats samla på sig enorma mängder av vita, kraftfulla magiska stenar, verkar deras offer godtas av den mäktiga solguden.

– Ni har fått gudarnas välsignels­e. Jag kommer att fortsätta hjälpa er på er spirituell­a resa framöver. Se nu hur vi belönas direkt, med den hetaste dagen på hela året, säger oraklet, som tittar ner på de soldyrkand­e männen.

DEN ENKLA HANDELSARB­ETAREN, som annars arbetar på Bohuslänin­gen, får prästens välsignels­e. Med sin kolkrita, och sina skrynkliga pergamenta­rk tackar han ödmjukast för sig, och lämnar den magiska världen bakom sig.

Hur det hela kommer att sluta för Gimle – det återstår att se.

 ?? Bild: EDVIN BERGSTRÖM ??
Bild: EDVIN BERGSTRÖM
 ??  ?? RITUAL. Krigare från det gyllene imperiet håller en helig ceremoni där de visar sin uppskattni­ng till sin enda sanna
RITUAL. Krigare från det gyllene imperiet håller en helig ceremoni där de visar sin uppskattni­ng till sin enda sanna
 ?? Bild: EDVIN BERGSTRÖM ?? gud – solen.
Bild: EDVIN BERGSTRÖM gud – solen.
 ??  ?? OLIKA KLANER. Det finns många nobla riddare och krigare. De represente­rar olika adelsfamil­jer, som alla har starka viljor i det politiska spelet.
OLIKA KLANER. Det finns många nobla riddare och krigare. De represente­rar olika adelsfamil­jer, som alla har starka viljor i det politiska spelet.
 ??  ?? GIMLE BY. Här är lugn och fredlig plats, där det finns handelsbod­ar, mötesplats­er, en taverna att äta på.
GIMLE BY. Här är lugn och fredlig plats, där det finns handelsbod­ar, mötesplats­er, en taverna att äta på.
 ??  ?? SKOGSALVER. Djupt inne i skogen lever dessa mystiska varelser. De är graciösa, men även luriga krigare.
SKOGSALVER. Djupt inne i skogen lever dessa mystiska varelser. De är graciösa, men även luriga krigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden