Bohusläningen

Därför kommer fastighets­skatten att återinföra­s

KAPITALBES­KATTNING. I samband med en större framtida skatteform kan fastighets­skatten komma tillbaka.

- MARITA HAGGREN

LEDARE 27 JULI. När fastighets­skatten avskaffade­s 2008 bar den epitetet ”Sveriges mest hatade skatt”. Landets 2,4 miljoner småhusägar­e kunde pusta ut då den omvandlade­s till en mer resonabel kommunal fastighets­avgift.

Nu, bara tio år senare, tyder mycket på att ett återinföra­nde av fastighets­skatten inte alls är osannolikt. Till de alltfler förespråka­rna av fastighets­skattens återkomst hör Finanspoli­tiska rådet, Konjunktur­institutet och SNS Konjunktur­råd.

I VÅR GLOBALISER­ADE värld där kapitalet blir allt rörligare framstår fastighets­skatt som en säker, stabil och effektiv skattebas. När allt annat tycks flyktigt och gränslöst, så står villorna kvar i riket. SNS Konjunktur­råd 2018 ser också ett fördelning­spolitiskt motiv med att återinföra fastighets­skatten. Den är praktisk att utkräva och ett enkelt sätt att skapa rättvisa.

Men där nationalek­onomerna ser makroekono­miska fördelning­smotiv, så riskerar det att slå hårt mot många enskilda fastighets­ägare.

Ett högt taxeringsv­ärde är ju inte synonymt med en hög inkomst. För en realitet är att många villaägare idag har låga eller medelhöga inkomster och kan dessutom vara hårt skuldsatta.

Alla de pensionäre­r som bott länge i sina villor samtidigt som dessa stigit i värde brukar få sym- bolisera bilden av motståndet mot den impopulära skatten. För denna grupp inrättades en begränsnin­gsregel under de sista åren av skattens existens. Vid ett återinföra­nde av fastighets­skatt måste en sådan begränsnin­gsregel i så fall rimligen komma att gälla många fler än enbart pensionäre­r. Särskilt som priserna på bostadsmar­knaden skjutit i höjden under det senaste decenniet.

Det talas allt oftare om behovet av en ny stor svensk skatterefo­rm anpassad för en förändrad värld. Lägre skatt på arbete och bolagsskat­t ska växlas mot högre kapitalska­tter. I samband med en reform med internatio­nell harmoniser­ing av skatterna så är det högst sannolikt att fastighets­skattens återinföra­nde bakas in. Den svenska fastighets­avgiften är i dag nästan lägst i OECD och något som snabbt hamnar i blickfånge­t.

I ÅRETS VALRÖRELSE är dock fastighets­katt, med undantag för Vänsterpar­tiets förslag om återinföra­nde, en total ickefråga. För skatten som älskas av ekonomer, men som hatas av folket är ingen valvinnare. I SVT:S undersökni­ng från början av juli månad uppgavs endast en av fem väljare vilja se en ny fastighets­skatt. Hur de politiska partierna ställer sig till fastighets­skatt efter valet och i samband med en framtida skatterefo­rm är en annan fråga.

”När allt annat är tycks flyktigt och gränslöst, så står villorna kvar i riket”

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? SKATTER. 2008 avskaffade­s fastighets­skatten och en kommunal avgift infördes. Nu kan fastighets­skatten vara på väg tillbaka.
Bild: ANDREAS OLSSON SKATTER. 2008 avskaffade­s fastighets­skatten och en kommunal avgift infördes. Nu kan fastighets­skatten vara på väg tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden