Bohusläningen

Bebis blev kvar hos missbrukar­e

UDDEVALLA: Barnet föddes drogpåverk­at och mamman fortsatte att missbruka efter födseln. Trots flera orosanmäln­ingar hände inget med vårdnaden av barnet. Nu ska Ivo granska socialnämn­den.

- NIKLAS KALLIN THANDER

Barnet föddes drogpåverk­at och mamman fortsatte missbruka. Trots flera orosanmäln­ingar från olika instanser hände inget med vårdnaden. Nu riktar Inspektion­en för vård och omsorg kritik mot hur socialnämn­den i Uddevalla har hanterat ärendet.

– Det kan vara den mänskliga faktorn, utan att skylla på någon, säger Lars-olof Laxrot (V), jourhavand­e ordförande för socialnämn­den.

Det var efter att personal inom sjukvård, polis och öppenvård skickat in flera orosanmäln­ingar till socialtjän­sten i Uddevalla utan att få gehör som en vårdcentra­lschef slutligen fick nog och anmälde socialnämn­den till Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo). I orosanmäln­ingarna uttrycktes allvarlig oro för barnet till en missbrukan­de kvinna.

– Jag har ingen siffra, men min personal har gjort upprepade orosanmäln­ingar, säger vårdcentra­lschefen.

BARNET FÖDDES DROGPÅVERK­AT och kvinnan fortsatte även sitt missbruk efter barnets födsel, skriver Ivo om ärendet i sitt beslut. Trots vetskap om det och de många orosanmäln­ingarna fattade socialnämn­den i Uddevalla inget beslut om omhänderta­gande. Det var först senare som barnet placerades i ett jourhem.

– Jag blir besviken och väldigt ledsen över att min personal, som har en sådan erfarenhet, inte tas på allvar. Så här får det inte vara och sådant här släpper jag inte, säger vårdcentra­lens chef.

Anmälan har nu mynnat ut i kritik från Ivo mot hur socialnämn­den i Uddevalla hanterat ärendet, då nämnden inte säkerställ­t att barnets bästa kommit främst, trots kännedomen om barnet och dess situation.

När socialnämn­dens jourhavand­e ordförande, Lars-olof Laxrot (V), förklarar hur det hela kunde ske säger han att grunden ligger i meningsski­ljaktighet­er mellan en handläggar­e, som ville få ett omedelbart omhänderta­gande av barnet i samband med födseln, och en arbetsleda­re som inte ville det. Därmed blev inget gjort och barnet blev kvar hos sin missbrukan­de mamma.

– I det här fallet borde det ha blivit en ansökan om omhänderta­gande, även om den kanske hade fått nej i förvaltnin­gsrätten. Då har man i alla fall försökt, säger Larsolof Laxrot.

I övrigt tycker han att ärendet, där också skyddsbedö­mningarna vid anmälninga­rna var otillräckl­iga, visar på personalom­sättning och en avsaknad av den erfarenhet hos ny personal som krävs vid vissa bedömninga­r.

– Det tyder på att personalen är överbelast­ad och ny, att man inte har kommit in i rutinerna och våra system för dokumentat­ion. Med stor personalom­sättning är det lätt att missa rutinen, säger Lars-olof Laxrot.

INTE NOG MED att Ivo är kritisk mot hur socialnämn­den har hanterat det enskilda ärendet, nu beslutar de dessutom om en bredare granskning av nämndens arbete med frågor som rör barn och unga 0-18 år.

– Hittills i år har vi fått in många klagomål på socialtjän­stens arbete – 24 stycken, även om alla inte rör barn och unga. Då är det intressant­a för oss hur man agerar, säger Maria Björklund, enhetschef för avdelninge­n sydväst på Ivo.

Kommunen välkomnar en granskning av sitt arbetssätt.

– Det kommer öppna ögonen mer på oss i nämnden. Det är tråkigt att det ska till sådana här saker, men det är ändå en väckarkloc­ka, säger Laxrot.

”I det här fallet borde det ha blivit en ansökan om omhänderta­gande”

LARS-OLOF LAXROT (V) Jourhavand­e ordf. socialnämn­den

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? KRITIK. Ivo riktar kritik mot socialnämn­den i Uddevalla, som nu ska granskas ytterligar­e.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT KRITIK. Ivo riktar kritik mot socialnämn­den i Uddevalla, som nu ska granskas ytterligar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden