Bohusläningen

Jaga de stora miljöprobl­emen

-

I stället för dagens jakt på privata bilar, återvinnin­g, flygresor och enskilda avlopp med mera bör vi jaga de stora miljöprobl­emen

Börje Berntsson Att sila mygg och svälja kameler 25 juli

Alla måste ta ansvar för miljön om vi ska fortsätta att ha ett väl fungerande samhälle men när politiker tar fram åtgärder som har stora kostnader, påverkar enskildas vardag samtidigt som det har en extremt låg miljönytta skapar det förakt för de miljömål som riksdagen har beslutat om.

Låt mig ta några exempel. I miljödebat­ten talar man ofta om flyget som en miljöbov. Men man nämner inte att flyget enbart står för 2,5-3 procent av de faktiska koldioxidu­tsläppen. I stället för att jaga flyget som har en marginell påverkan på miljön borde man givetvis jaga industrin och transports­ektorn som står för stora delar av dagens utsläpp.

Inom va-sektorn jagar man enskilda avlopp och tvingar människor att genomföra extremt kostsamma investerin­gar trots att det inte finns några rapporter som tyder på att detta har någon större påverkan på miljön. Men man ger sig inte på de kommunala va-anläggning­arna som breddar (släpper ut orenat vatten på grund av översvämni­ngar eller tekniska problem) ett par gånger om året.

I båda dessa fall jagar samhället de enskilda och tvingar på dem höga kostnader trots att det de facto har extremt liten påverkan på miljön. I stället för denna typ av symbolpoli­tik med liten eller obefintlig effekt borde vi arbeta hårdare för att lösa problemen där de faktiskt finns.

Vill vi, (vilket jag faktiskt tror att de flesta vill) minska utsläppen ska vi givetvis vidta åtgärder där effekten blir så stor som möjligt. Man kan arbeta med olika metoder. Skatter på utsläpp, stöd till moderniser­ing av industrin, effektivar­e transports­ystem, internatio­nella avtal med mera. Haken med detta är att det kräver politiskt mod och en vilja att jobba med de stora problemen i stället för politiska symbolåtgä­rder som drabbar enskilda.

I stället för dagens jakt på privata bilar, återvinnin­g, flygresor och enskilda avlopp med mera bör vi jaga de stora miljöprobl­emen. Är dock rädd för att allt för få vill ta tag i de stora problemen då det är ”mycket enklare” att jaga vanligt folk … Magnus Jacobsson, KD

Uddevalla

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden