Bohusläningen

Polisens besked – bötfäller grillare

- CARL MOBERG carl.moberg@gp.se

Västra Götaland och Halland har infört ett totalt eldningsfö­rbud i hela regionen. Nu meddelar polisen att man kommer att rapportera de som bryter mot förbudet. – Det här är på riktigt. Det är allvar nu, säger Robert Karlsson, tf regionpoli­schef i region Väst.

Sedan klockan 16 i onsdags råder totalt eldningsfö­rbud i Västra Götaland och Halland. Det innebär bland annat att man inte får elda eller grilla, ens på egen tomtmark.

Nu meddelar polisen i region Väst att man kommer ta allvarligt på om någon bryter mot det som formellt heter lagen om skydd mot olyckor.

– Vi kommer att rapportera de här brotten därför att vi har en extrem vädersitua­tion med svår torka. Och vi har en situation där vi och räddningst­jänsten är väldigt belastade av alla bränder. Vi behöver inte ha ännu fler onödiga bränder om jag uttrycker det så, säger Robert Karlsson.

REGIONPOLI­SCHEFEN PÅPEKAR ATT han tror att de flesta nog redan har förstått allvaret i situatione­n. Men den som ändå bryter mot eldningsfö­rbudet riskerar i första hand dagsböter och under vissa omständigh­eter även fängelsest­raff.

– Vi hoppas naturligtv­is att vi inte ska behöva lagföra någon och jag tror faktiskt efter den medierappo­rtering som vi har sett från Sverige och inte minst efter det som har hänt i Grekland att folk förstår att det här är på riktigt.

ROBERT KARLSSON PÅPEKAR dock att han förstår att det kan kännas olyckligt att inte få lov att grilla på campingsem­estern, men att det är en exceptione­ll situation.

– Ingen som lever nu har väl upplevt den här vädersitua­tionen.

– Jag vill också lyfta det här med cigarettfi­mpar och bilkörning. När man sprätter i väg en fimp kan det

”Ingen som lever nu har väl upplevt den här vädersitua­tionen”

få enorma konsekvens­er, säger han.

Att polisen nu ska ta hårdare tag menar Robert Karlsson framför allt handlar om att få människor att förstå allvaret. Han uppmanar också de som ser någon elda eller grilla att prata med personerna.

– Alltså inte säga till och fara med pekpinnar, utan prata på ett lugnt och stilla sätt. Resonera kring att det finns ett förbud och varför. Fungerar inte det får man ringa till polisen.

– Det viktiga nu är att vi alla hjälps åt och pratar med varandra och gör det på ett klokt och lugnt sätt. Det finns ett förbud och det gäller tills ett nytt beslut fattas. Ta det på allvar, säger Robert Karlsson.

 ?? Bild: POLISEN/TT/ALEKSANDER ANDERSEN ?? RISKFYLLT. polisen. Den som grillar i engångsgri­ll bryter mot lagen om skydd mot olyckor och kommer att rapportera­s av
Bild: POLISEN/TT/ALEKSANDER ANDERSEN RISKFYLLT. polisen. Den som grillar i engångsgri­ll bryter mot lagen om skydd mot olyckor och kommer att rapportera­s av

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden