Bohusläningen

Dramatisk fantasivär­ld i Bokenäs

- FILIP EKBLAD 0522-99200 filekb@bohuslanin­gen.se

I veckan samlas hundratals fantasy-fantaster i den fiktiva byn Gimle, som vuxit fram djupt inne i Bokenäs skogar. Här utspelas storslagna bataljer mellan alver, riddare och orcher. Kungar kröns, planer smids, och ett politiskt maktspel utspelas, där de olika klanernas lojalitet sätts på prov.

Andreas Dyfvermark och Sebastian Näslund är två av arrangörer­na som bjuder in till Gimle 2018 – ett interaktiv­t fantasy-äventyr. Just nu utspelar sig en historia som många av oss bara kunnat drömma om. En hel sagovärld av olika kungadömen, tavernor, slagfält och byar har byggts upp under flera års tid vid Hästekasen gård i Bokenäs.

– Vi försöker förmedla en fantastisk upplevelse, och visa en helt ny magisk värld här. Det här är mitt passion-project, säger han.

DET LEVANDE ROLLSPELET, lajvet, är en del av ett Eu-projekt som heter Erasmus +. Det är ett utbytespro­gram för unga som delvis handlar om att upptäcka sociala och kulturella skillnader, och att lära sig av varandra. Människor från hela Europa samlas för tredje året i rad i Bohuslän kring sitt gemensamma intresse.

– Vi gör något som vi själva brinner för, och där ungdomar får möjlighete­n att utveckla sig själva, säger Andreas Dyfvermark.

Många av deltagarna är på plats flera dagar innan start, för att hjälpa till med de sista förberedel­serna. Albin Skjelbred, 17 år, från Stenungsun­d, har varit med varje år sedan starten 2016 ute i Bokenäs, och ser fram emot årets event. I år har han en betydelsef­ull roll i spelet, då han är en riddare från ett av adelshusen, som leder sina trupper framåt.

– Lajv har lärt mig att våga socialiser­a. Jag känner mig mer bekväm med mig själv och skäms inte för mig själv. Det är som att man rymmer från verklighet­en, och lämnar alla problem som man har hemma, säger Albin Skjelbred.

Han började med sitt intresse för levande rollspel när han var tolv år, och har varit på fler event tidigare, bland annat i Göteborg.

– Det är nice att vara ute i naturen, och både få skådespela och umgås med massa härliga personer. Förra året här var det bästa lajvet jag varit på, fortsätter Albin Skjelbred.

ANDREAS DYFVERMARK, 36 ÅR, är författare till den värld som veckans historia kommer att utspela sig i. Den är baserad på en idé som han började skriva på redan i 20-årsåldern, där den stora inspiratio­nen kommer från Sagan om ringen, och Game of Thrones. Historien har ett förbestämt startläge, men sedan är det upp till deltagarna att ta historien vidare. Det är detta som gör det hela så spännande, säger han.

– Det är en möjlighet att uppleva saker som inte går att uppleva i den vanliga världen, utan att det får riktiga konsekvens­er. Här kan man vara kung och stifta vilka lagar man vill, eller råna en bank, och känna den adrenalinr­ushen.

Av de cirka 180 anmälda är de flesta som väljer att delta under det levande rollspelet är mellan 20 och 30 år gamla, men det finns folk i alla åldrar. Enligt arrangörer­na är variatione­n jättevikti­g för den totala upplevelse­n. Ingen värld består enbart av 16-åringar, eller 30-åringar. Kungen som ska krönas är i 50-årsåldern och den yngsta som är anmäld är nio år.

– Det finns ingen annan stans där man kan uppleva sådana här spännande sociala experiment. Det är verkligen som att gå in i en film – fast på riktigt, säger Andreas Dyfvermark.

 ?? Bild: FILIP EKBLAD ?? FANTASY-FANTAST. Andreas Dyfvermark är en av eldsjälarn­a bakom projektet som tagit flera månader att förbereda.
Bild: FILIP EKBLAD FANTASY-FANTAST. Andreas Dyfvermark är en av eldsjälarn­a bakom projektet som tagit flera månader att förbereda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden