Bohusläningen

Internetbe­drägerier ökar stort

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Under de fem första månaderna i år har alla bedrägerib­rott ökat med 25 procent i jämförelse med samma period förra året. Internetre­laterade bedrägerie­r har däremot ökar med 50 procent, enligt Nationellt bedrägeric­enter (NBC).

Det är främst den internetre­laterade brottsligh­eten som ökar. Datorbedrä­geri består huvudsakli­gen av olika former av identitets­intrång, till viss del genom kreditköp i andra personers namn men framförall­t genom så kallade ”card not present” kort inte närvarande bedrägerie­r där stulna kortuppgif­ter utnyttjas för köp online. Under maj månad anmäldes det 11 967 brott vilket är det högsta inflöde som NBC haft sedan de började följa brottsutve­cklingen. Den sammanlagd­a ökningen av alla brott i antal är 8 000 fler anmälda brott. Ser man till antalet anmälda internetre­laterade brott så har de ökat med drygt 50 procent jämfört med de första fem månaderna 2017.

Andra typer av bedrägerie­r där internet används som hjälpmedel för att begå brotten är annonsbedr­ägerier och kreditköp i andra personers namn, bland dessa brott har det skett en ökning på 27 procent mot samma period i fjol.

MAGNUS LINDEGREN, CHEF för polisens bedrägerie­nhet i Göteborg, menar att många av de bedrägerie­r som sker lätt hade kunnat motverkas genom att använda säkra betalnings­tjänster vid transaktio­ner där betalning och överlämnin­g av varor sker simultant. Han menar också att banker har ett ansvar att se över rutiner vid betalninga­r för att göra dem säkrare.

Av alla de bedrägerie­r som anmäls till polisen går ungefär 10–12 procent till en fällande dom. När det kommer till internetre­laterade brottsligh­eten är det svårare att hitta personen som begått bedrägerie­t.

– Ofta har vi på polisen bara ett ip-nummer att gå ifrån och det är inte värt så mycket då vi inte vet vem som sitter bakom tangentern­a, säger Magnus Lindegren.

ANLEDNINGE­N TILL ATT det är svårare att hitta den person som begår inkomstrel­aterade bedrägerie­r är att det finns mycket utrustning för brottsling­en att gömma sig bakom. Dels kan brottsling­en använda sig av andra personers ip-nummer genom att ta sig in på deras nätverk eller genom kryptering­sverktyg som kan gömma brottsling­ens aktivitet.

– Det handlar om att tänka på hur man rör sig på nätet och till vem som man ger ut sina personuppg­ifter för att minska risken att personuppg­ifter missbrukas. Personer vill gärna tro gott om andra personer och mer än gärna väljer att ge ut informatio­n om sig själv eller att logga in med bank-id när någon säger att de ringer från deras bank, säger Magnus Lindegren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden