Bohusläningen

Kustbevakn­ingen får vänta på ny kaj

- PONTUS JOHANSSON pontus.johansson@bohuslanin­gen.se ANTON KVARNBÄCK 0526-62405 tidningen@stnb.se

Myrens nya kaj är försenad på grund av hamnens mark som var sämre än väntat. Det har inneburit säkringar som gjort processen dyrare. Nu får KBV se sitt nya hem tidigast 2019.

I dag har Kustbevakn­ingen, KBV, sina lokaler och sin kajplats på Canning, ett område som inom ett par år planeras stå inför en byggnation av bostäder. Dagens lokaler lämnar mycket att önska enligt både Kustbevakn­ingen och hamnchefen Niclas Samuelsson.

– Lokalerna är väldigt gamla och det som finns i dag är undermålig­t. Vi var tvungna att göra någonting åt det. Och eftersom det ska byggas bostäder på Canning bygger man därborta i stället, säger Niclas Samuelsson, hamnchef i Strömstads kommun.

Kombinatio­nen av undermålig­a lokaler och områdets planerade byggnation innebär att man är i full gång med att planera för en ny lokal för Kustbevakn­ingen intill Myrens kajanläggn­ing, som sedan sensommare­n förra året byggs om.

dragit

MEN PROJEKTET HAR ut på tiden.

– Vi har haft lite tekniska problem och är försenade, markförhål­landena är inte så bra. Nu tror vi att det är klart tidigt 2019, berättar hamnchefen Niclas Samuelsson. * Den gamla bunkringsk­ajen i Myren ersätts med en ny pålad kaj som skyddas av två flytande vågbrytare.

* Kajen beräknas bli mellan 150 och 160 meter lång.

* Den ena av vågbrytarn­a är tänkt att placeras vid nocken av stenpiren i höjd med Ax Marin, den andra norrut vid marinans tankstatio­n.

* Kajen tros vara klar tidigt 2019.

Först var planen att den nya kajen skulle stå klar under 2018. Men efter att kompletter­ade tekniska undersökni­ngar visat att marken i området var instabil stod det klart att projektet skulle dra ut på tiden. Lösningen på problemet blev så kallade spontar, som ska hålla lera och dy på plats.

– Man slår ner en stålvägg för att hindra de mjukare massorna från att röra på sig. Det har gjort projektet dyrare, säger Samuelsson.

BUDGETEN PÅ 55 miljoner kronor kommer alltså inte hålla, men exakt hur mycket dyrare det kommer att bli vet man i nuläget inte. Bygget bekostas av kommunen som sedan ska hyra ut lokalerna till Kustbevakn­ingen.

Vad gäller de kommunala intressena handlar mycket om att minska trycket på Torskholme­ns kaj. Utöver kustbevakn­ingen bereds plats på den nya kajen för godstrafik­en till och från Koster.

– Det blir mindre körigt på Torskholme­n och minskad konkurrens runt färjeläget. Det är väldigt mycket trafik där nu, särskilt sommartid, säger Niclas Samuelsson.

– Sedan kommer en liten del av kajen fungera som bunkringsb­rygga som funnits tidigare, intill där man tankar båtarna i dag, säger Niclas Samuelsson.

 ?? Bild: ANTON KVARNBÄCK ?? MYRENS KAJ. Fortfarand­e pågår arbetet med att få till en ny kaj på Myren som kommer bli hemvist för Kustbevakn­ingen och godsbåtarn­a till och från Koster.
Bild: ANTON KVARNBÄCK MYRENS KAJ. Fortfarand­e pågår arbetet med att få till en ny kaj på Myren som kommer bli hemvist för Kustbevakn­ingen och godsbåtarn­a till och från Koster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden