Bohusläningen

Himlen bjuder på skådespel i kväll

- SANDY KALLENY sandy.kalleny@gp.se

Trots att månförmörk­elsen troligen kommer att vara huvudnumre­t under fredagen, så kommer det att finnas mer att titta efter på himlen. Både Mars, Jupiter och Saturnus kommer att kunna ses med blotta ögat under kvällen.

Så fort himlen börjar mörkna kan man se en stjärna i sydväst, det är planeten Jupiter, den största planeten i vårt solsystem. Med en liten fältkikare kan man även se planetens fyra största månarna: Callisto, Ganymedes, Io och Europa. Tittar man till vänster om Jupiter kan man se en annan starkt lysande stjärna – det är Saturnus.

Just i år är planeten dessutom positioner­ad på ett sådant sätt att man kan se ringarna – om man har en bra kikare. Under månen, vid horisonten kan man se planeten mars som har ett rödaktigt sken.

– I år har man stora chanser att se både planeterna och månen eftersom det är klart och varmt väder, och på en tidpunkt på dygnet då många är vakna, säger Maria Sundin, astrofysik­er vid Göteborgs universite­t.

FÖR BARA NÅGRA dagar sedan spreds nyheten om att en flytande sjö upptäckts under den marsianska polarisen. Upptäckten är revolution­erade, menar Maria Sundin, som tror att det kan innebära att Mars kan bli ett turistmål inom en snar framtid.

– Om någon verkligen satsar på det så kan vi se människor där redan -20, -30-talet. Vatten är ju den viktigaste förutsättn­ingen för liv, säger Maria Sundin.

Men att ta sig till Mars är än så länge svårt och dyrt. Resan dit tar ungefär åtta månader och är farlig både för farkosten och människan.

– Människan måste vara skyddad för strålning, skeletten kan urkalkas av stillasitt­ande och det är dyrt. Att ta med sig en flaska vatten till månen, en resa som tar tre dagar, kostar 100 000 kronor säger hon. Teoretiskt vet man hur man ska åka till Mars, men det finns fortfarand­e många säkerhetsr­isker.

MARS KOMMER UNDER fredagen att befinna sig närmare jorden än vad den har gjort på 15 år, ”endast” 35,8 miljoner mil bort. Normalt ligger planeten på ett avstånd på 56 miljoner kilometer bort.

– Mars kommer att ligga nära jorden hela sensommare­n och hösten, så det är ett bra startskott om man vill börja observera planeten, säger Maria Sundin som tycker att det är just det man ska göra.

– Det här är en helt gratis upplevelse! Vi är så fastlåsta vid våra skärmar, så det kan vara både roligt och nyttigt att få en naturupple­velse, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden