Bohusläningen

Stor glädje vid återvändan­det till hemmet

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

”Tut, tuuuut” – en bilist glädjetuta­r åt grannarna hemma i Huskölen – nu får de boende återvända efter att ha varit evakuerade i brändernas spår.

– Välkommen hem, Gabby, ropar Sven-göran Rystedt, som har varit evakuerad från grannbyn Karlstrand sedan förra veckan, när Gabriella Persson Turdell tutat färdigt och parkerat vid sin gård på höjden vid Ljusnan.

Sju dagar har gått sedan de evakuerade, nu är de bland de första att komma tillbaka.

Sven-göran Rystedt har kunnat vara i trakterna medan han arbetat på kraftstati­onen, och på så vis har han kunnat informera oroliga grannar och vänner en del om läget.

– Han är min hjälte, säger Gabriella Persson Turdell efter att ha gett honom en lång och varm kram i solen utanför den röda gården.

– Nu ska jag vattna lite blommor som börjat dö, säger hon till TT:S utsände.

Ännu är det många andra i Ljusdalstr­akten som är evakuerade.

– Vi gör prioriteri­ngar hela tiden om vilka områden boende kan återvända till. Att bekämpa branden och i följden av det kunna få tillbaka boende, säger räddningsl­edaren Robert Strid. Hur vill du beskriva det område som de återvänder hem till?

– Det har varit rökspridni­ng dit, så det är svårt att säga exakt hur det ser ut. Men vi har inte haft brand dit. Förhoppnin­gsvis ska de komma tillbaka till ett ganska oskadad område, säger Strid.

Avspärrnin­garna till Huskölen är alltså hävda, men det lugnar inte Gabriella Persson Turdell helt och hållet.

– Jag tänker inte bo här, aldrig i livet. Det knastrar ju när du går, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden