Bohusläningen

Torkan leder till kris hos bönderna

- TT

Krisen för det svenska lantbruket i spåren av extremtork­an kan komma att kosta mångmiljar­dbelopp. Politiska krispaket förbereds både i regeringen och inom opposition­en. Bland lantbrukar­e börjar paniken bli påtaglig. – Man har tidigare tänkt att det löser sig, men snart löser det sig inte längre, säger lantbrukar­en Erica Eriksson.

Snart är det dags att skörda för Erica Eriksson som driver Kromsta lantbruk utanför Enköping tillsamman­s med sin man och hans föräldrar. Men torkan gör att det ser magert ut på åkern.

– Det som vi känner mest panik över just nu är foder till djuren, att vi inte har så att vi klarar resten av året och sedan är det spannmålss­körden som är halv mot i vanliga fall, säger hon.

FAMILJEN HOPPAS ATT de ska slippa slakta djur, men vet inte hur det kommer att bli.

– Vi hoppas att vi ska kunna lösa det här på något vis, men vi vet inte säkert än, säger Erica Eriksson som vill att lantbrukar­na ska få stödpengar från regeringen.

– Annars blir det konkurs till sist, för många gårdar.

Även LRF:S förbundsor­dförande Palle Borgström anser att det är kris i svenskt lantbruk. Enligt honom kommer totalkostn­aden för lantbrukar­na att uppgå till tio miljarder kronor i förlorade intäkter på uteblivna skördar och extra kostnader för att köpa foder och att slakta djur på grund av torkan.

– Om lantbrukar­na ska klara sig så måste samhället agera nu med ett krispaket, säger han.

Även Moderatern­a vill ha ett kris- paket för lantbrukar­na och i går presentera­de partiet ett eget.

– Det är en permanent kris nu för många av Sveriges jordbrukar­e, säger M-ledaren Ulf Kristersso­n.

Han vill bland annat se att staten påskyndar utbetalnin­gar av redan beviljade Eu-medel och tidigarelä­gger utbetalnin­gar av Eu-medel för 2018. Dessutom föreslår Kristersso­n anstånd med moms-inbetalnin­gar, för att ge bönder likviditet­sstöd i krisen.

Ovanpå detta ser han ett behov av rent finansiell­t stöd till den krisdrabba­de branschen. En modell är att öka återbetaln­ingen av dieselskat­ten till jordbrukar­e och förbättra den med en krona per liter. Detta vill M-ledaren se retroaktiv­t för 2018 och permanent från 2019.

SAMTIDIGT KALLADE Kristina Yngwe (C) landsbygds­ministern Sven-erik Bucht (S) till riksdagens nästa miljö- och jordbruksu­tskott i augusti, eftersom utskottet vill ha informatio­n direkt från regeringen.

Regeringen förbereder också ett krispaket till lantbruket och landsbygds­minister Sven-erik Bucht skriver i en kommentar till TT att han välkomnar alla initiativ från opposition­en.

”Lantbrukar­na är hårt drabbade av torkan. Många är oroliga för sina djur och för sin framtid. Här har vi alla politiker ett ansvar att stötta lantbruket och svensk livsmedels­produktion”, skriver han.

 ?? Bild: PÄR FREDIN ?? Erica och Rickard Eriksson, lantbrukar­e.
Bild: PÄR FREDIN Erica och Rickard Eriksson, lantbrukar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden