Bohusläningen

Importerat djurfoder medför stora risker

- KATRI ARTTA SVARFVAR/TT

Torkan med efterfölja­nde foderbrist gör att många djurägare tvingas köpa in grovfoder från andra Eu-länder. Statens veterinärm­edicinska anstalt SVA, som i dagarna får ta emot många samtal, uppmanar djurägarna att noga kontroller­a kvaliteten.

När grovfoder är en bristvara och priserna skjuter i höjden, vänder många bönder och hästägare blickarna österut. Men det finns en del risker med införsel av foder från andra länder, och det kräver kunskap av djurägarna.

Både bonde- och jägarorgan­isationer oroar sig för att få in den fruktade svinpesten. Risken är dock låg, poängterar Erika Chenais, veterinär och epidemiolo­g på SVA som gått ut med en varning.

– Det är pågående utbrott i flera länder som vi importerar halm och hö ifrån: Polen, Ungern, Tjeckien, Rumänien, och utanför EU Vitrysslan­d, Ukraina och Moldavien. Men den drabbar bara grisar, så andra djurägare behöver inte oroa sig, säger hon.

För att undvika smittan kan man köpa in grovfoder från en producent som inte har egna djur, och vara noga med den hygieniska kvaliteten. Fodret kan också lagras i två månader innan det används, för att viruset ska dö. Får man in en bal med ett dött vildsvin, ska den lämnas in till SVA för analys och destruktio­n.

Oönskade ogräs så som flyghavre och renkavle, och giftiga ogräs är andra risker man bör se upp med. Även här gäller rådet om två månaders lagring innan fodret används. * Kräv att grovfodret som köps in är analyserat.

* Köp in en mindre provmängd och låt analysera det i Sverige.

* Lagra fodret i två månader innan användning.

* Var uppmärksam på giftiga växter i foder som slås på trädor – ta hjälp att analysera växter som du inte känner igen. Ser man till att grovfodret som köps in är av god näringsmäs­sig och hygienisk kvalitet och inte förvuxet så minskar riskerna, poängterar forskare Erik Nordkvist på SVA:

– Man ska ha samma krav på fodret oavsett om det kommer från den egna gården, grannen eller en annan Eu-stat. Skillnaden med införsel är att det är svårare att kontroller­a.

Det finns också risk att stöta på mindre seriösa producente­r som säljer foder som är näringsmäs­sigt undermålig­t, vilket främst kan drabba ägare till hobbyhästa­r som inte har lika stora kunskaper som mjölkbönde­r, påpekar han.

– Köp inget som inte är analyserat av ett provlabb av god kvalitet. Begär att få ett provparti och låt analysera det i Sverige om du vill vara säker.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? RISKFYLLD MAT. I foderbrist­ens spår tvingas många djurägare köpa in grovfoder utifrån.
Bild: MAJA SUSLIN/TT RISKFYLLD MAT. I foderbrist­ens spår tvingas många djurägare köpa in grovfoder utifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden