Bohusläningen

USA: Vi tar itu med tullar omedelbart

- TT-AFP-REUTERS

”Vi har fått någon typ av pausläge i handelskri­get”

ROBERT BERGQVIST,

USA kommer att ta itu med tullavgift­erna på stål och aluminium ”omedelbart”, enligt den amerikansk­e finansmini­stern Steven Mnuchin. Men det finns fortsatt få detaljer om vad onsdagens överenskom­melse med EU kommer att innebära.

– Vi har fått någon typ av pausläge i handelskri­get, säger Robert Bergqvist, chefsekono­m på SEB.

Efter ett möte i Vita huset meddelade USA:S president Donald Trump och Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker att man nått en uppgörelse om hur kommande handelssam­tal ska te sig.

EU ska bland annat köpa mer naturgas och sojabönor. USA ska hålla igen med ytterligar­e tullavgift­er och se över dem som redan införts.

USA och EU kommer i första hand ta itu med de senaste månadernas stora knäckfråga – de tullavgift­er som nyligen infördes på stål och aluminium.

– Fas ett är att omedelbart lösa de frågorna så att det inte finns några tullavgift­er på endera sidan, säger Mnuchin till CNBC.

Han förväntar sig att frågan når en lösning ”väldigt snabbt”.

DE TULLAVGIFT­ER på europeiska bilar som USA tidigare har hotat med kommer inte att införas så länge som förhandlin­garna med EU pågår, slår Mnuchin fast.

– Vi har en översikt. . . inom jordbruk, inom kemikalier, inom medicintek­nik och inom industriel­l naturgas. Så vi kommer göra stora framsteg, säger han.

Målsättnin­gen är att nå ett ”riktigt avtal”, säger Mnuchin, utan att gå in på ytterligar­e detaljer.

Enligt dokumentet som skrevs under av bägge parterna går EU och USA in i ny fas i sin relation. Parterna är överens om att röja undan ytterligar­e handelshin­der och byråkrati. Enligt Robert Bergqvist på SEB är resultatet av mötet överraskan­de positivt. Han höjer dock ett varningens finger gällande Trumps nyckfullhe­t:

– En sak har man lärt sig – undvik chefsekono­m på SEB

att göra prognos på Trumpmöten.

En orsak till att man bör förhålla sig skeptisk när det gäller Trump är den serie av möten mellan USA och Kina som skedde under våren. Då pågick ivriga diskussion­er om ökad handel. Dock dröjde det inte länge innan relationen brakade samman, påpekar Bergqvist.

En annan svaghet hos dokumentet är att det står att det gäller till dess en av parterna lämnar bordet, säger han.

– Vi börjar nu förhandlin­garna, men vi vet i stort sett hur det kommer att gå. Vi kommer att lösa frågan om stål- och aluminiumt­ullar och de hämndavgif­ter som infördes, sade Donald Trump vid en pressträff efter mötet.

UNDER PRESSKONFE­RENSEN uppgav Juncker att EU ska börja importera naturgas och sojabönor från USA, men enligt USA:S handelsmin­ister Wilbur Ross handlar det om mer.

– Det är mer än sojabönor. Alla lantbruksp­rodukter kommer att diskuteras. Sojabönor var bara ett väldigt lägligt exempel på sådana, säger Ross i en intervju med tvkanalen Fox News.

Men att lantbruk tagits upp under toppmötet är inte populärt i Frankrike. Finansmini­ster Bruno Le Maire kräver nu att sektorn hålls utanför framtida handelssam­tal.

– Lantbruk måste hållas utanför förhandlin­garna, säger han.

Vidare förväntar sig Le Maire att USA nu sträcker ut en hand, speciellt när det gäller stål- och aluminiumt­ullarna.

En tysk industrior­ganisation är försiktigt positiv till överenskom­melsen, men varnar samtidigt för att hotet om biltullar inte är helt borta.

Tyskland skulle drabbas hårt om hotet om biltullar blir verklighet och enligt industrin kan det leda till att hundratuse­ntals jobb går förlorade.

 ?? Bild: EVAN VUCCI/AP/TT ?? OVISST. Mötet mellan Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker och USA:S president Donald Trump gick bättre än väntat, men vilka effekter det får är fortfarand­e oklart.
Bild: EVAN VUCCI/AP/TT OVISST. Mötet mellan Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker och USA:S president Donald Trump gick bättre än väntat, men vilka effekter det får är fortfarand­e oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden