Bohusläningen

Cricketstj­ärna

PAKISTAN: IMRAN KHAN MOT SEGER I PAKISTANSK­A VALET

-

Opposition­sledaren och före detta cricketstj­ärnan Imran Khan utropar sig till segrare i det pakistansk­a valet. Huvudkonku­rrenten, partiet PML-N, har sagt att det inte kommer att godta valresulta­tet och hävdar valfusk.

Än har bara knappt hälften av rösterna räknats i det pakistansk­a parlaments­valet, enligt den pakistansk­a tidningen Dawn.com.

Imran Kahn och hans parti PTI har 119 av parlamente­ts platser medan närmaste konkurrent, regeringsp­artiet PML-N bara har hälften så många.

I SITT TV-SÄNDA segertal pratade Imran Khan, som gick till val på att stoppa Pakistans utbredda korruption, bland annat om vikten av fred med grannlände­rna och att ledarna för Pakistan och Indien bör sitta ner och samtala för att lösa konflikten i gränsområd­et Kashmir.

– Ni kommer att se ett helt annat Pakistan, sade han.

Regeringsp­artiet, som nu ser ut att tappa makten, hävdar valfusk och har redan innan resultatet offentligg­jorts uppgett att det inte kommer att godtas.

–Det är ett så uppenbart fusk att alla brister ut i gråt. Det de har gjort kastar Pakistan 30 år tillbaka i tiden, säger dess ledare Shehbaz Sharif vid en presskonfe­rens i Lahore, rapportera­r AFP.

PML-N har under flera veckor anklagat landets militär för att försöka rigga valet till förmån för Imran Khan, och Khans PTI sägs också vara det parti som har närmast relation med landets mycket inflytelse­rika militär.

STEN WIDMALM, som är professor i statsveten­skap vid Uppsala universite­t, utesluter inte att det kan ha förekommit både valfusk och valpåverka­n.

– Militären har aldrig haft en så stark närvaro i ett val tidigare, de har haft 800000 soldater ute vid vallokaler­na, säger han.

–När jag har varit i vallokaler i Sydasien har jag sett hur folk står

 ??  ?? JUBLAR. Glada anhängare till Imran Khan firar att han går mot segern. Själv har han utropat sig till segrare i valet.
JUBLAR. Glada anhängare till Imran Khan firar att han går mot segern. Själv har han utropat sig till segrare i valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden