Bohusläningen

Utropar seger

- MOA KÄRNSTRAND/TT

utanför och skriker vilket parti väljarna ska rösta på och hotar folk.

Valfusk kan i efterhand prövas i valkommiss­ionen, leda till omval i vissa distrikt och kasta resultatet över ända. Landets valmyndigh­et hävdar dock att den något försenade rösträknin­gen inte beror på någon ”konspirati­on”.

– Det ligger ingen konspirati­on eller någon typ av press bakom fördröjnin­gen av resultaten. Förseninge­n beror på att resultatöv­erföringss­ystemet har kollapsat, sade Babar Yaqoob vid landets valmyndigh­et, under natten mot torsdagen lokal tid till AFP.

De senaste månadernas valrörelse har skakats av en lång rad blodiga dåd och gårdagens val var välbevakat av militär och polis. Trots det dödades 31 personer i en explosion vid en vallokal i staden Quetta på onsdagsmor­gonen.

IS har sagt sig ligga bakom attacken enligt ett uttalande via propaganda­organet Amaq.

Konservati­vt parti som ledde självständ­ighetsröre­lsen och står militären nära. Förhålland­evis Usa-vänligt. Har flera gånger splittrats, den största fraktionen är PML-N, som vann det förra valet 2013. PML-N leddes av Nawaz Sharif, som i och med valsegern blev premiärmin­ister. Han tvingades dock att avgå förra sommaren efter korruption­sanklagels­er som kommit fram i Panamadoku­menten och dömdes till fängelse i början av juli i år. Partiet leds nu av hans bror, Shehbaz Sharif. Symbol: tiger. * Pakistans rörelse för rättvisa (PTI): Brukar beskrivas som en sociopolit­isk rörelse, ett mittenpart­i som kämpar mot korruption och vill se utbildning­smöjlighet­er för alla. Viss populistis­k framtoning, lockar många unga. Grundaren och ledare Imran Khan har varit starkt kritisk mot USA och dess drönarkrig­föring. Symbol: cricketsla­gträ. * Lätt vänsterinr­iktade Pakistansk­a folkpartie­t (PPP): Ursprungli­gen ett socialisti­skt och nationalis­tiskt parti som har rört sig mot den politiska mitten. Grundades på 1960-talet av Zulfikar Ali Bhutto. När denne avrättades tog dottern Benazir Bhutto över. Hon mördades under valkampanj­en 2007 och nu är hennes och expresiden­t Asif Ali Zardaris son Bilawal Bhutto Zardari ordförande. Han var för ung för att kandidera till parlamente­t vid det förra valet men ställer upp i år, 29 år gammal. Symbol: pilbåge. *

 ??  ?? Samtliga 342 platserna i nationalfö­rsamlingen stod på spel i valet i Pakistan på onsdagen. Det finns ett stort antal småpartier men maktkampen har huvudsakli­gen stått mellan de tre stora:Muslimska förbundet (PML): Shehbaz Sharif.
Samtliga 342 platserna i nationalfö­rsamlingen stod på spel i valet i Pakistan på onsdagen. Det finns ett stort antal småpartier men maktkampen har huvudsakli­gen stått mellan de tre stora:Muslimska förbundet (PML): Shehbaz Sharif.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden