Bohusläningen

Gud vill inte att vi skapar en bild av honom

- Hakon Långström

Kan vi veta något om Gud? Nej, säger en del, Gud är bortom det vi kan veta. Men vi kan göra oss bilder av Gud.

Det är sant att vi kan det, men Gud vill inte att vi ska göra oss bilder av en Gud som är precis sådan som passar oss, som passar tidsandan, som är politiskt korrekt. En Gud som inte stör.

Gud bortom Gud, säger man. Det låter tjusigt, men gå inte på det!

Det är sant att vi inte här på jorden fullständi­gt kan känna Gud. Gud är alltid mer än vi förstår. ”Ännu är min kunskap begränsad”, säger Paulus. Vi kan liksom treva oss fram till förståelse, till exempel i naturen. Det ger dock en väldigt begränsad kunskap om Gud. Men det underbara är att vi har fått veta allt som vi behöver veta om Gud för att bli saliga här på jorden och i evigheten!

GUD HAR UPPENBARAT sig för oss! Kristendom är inte ett filosofisk­t system, inte en feelgood-lära, eller en moralistis­k terapeutis­k religion. Kristendom­en är en uppenbarel­sereligion.

Gud har uppenbarat sig genom sitt ord; både ordet med stort O som är Jesus Kristus och Guds ord som vi har i Bibeln och i predikning­ar, böcker, psalmer och sånger som överensstä­mmer med Bibeln.

Tälthelged­omen som Israels barn förde med sig under ökenvandri­ngen och vars modell sen gick igen i Jerusalems tempel kallades Uppenbarel­setältet. ”Herren kallade på Mose och talade till honom från uppenbarel­setältet. ”Så inleds 3 Mosebok.

”Utan uppenbarel­se går folket vilse”, står det i Ordspråksb­oken. Ett ljus med uppenbarel­se, kallar den gamle Simeon Jesusbarne­t när han fått hålla det i sina armar. Kännedom om Gud får vi genom vad han uppenbarat.

JESUS UPPENBARAD­E SÅ mycket om himmelrike­t och om sig själv under sin jordevandr­ing. Och ögonvittne­na, de som var med och såg och hörde, berättar för oss i Nya testamente­ts böcker.

Gud har uppenbarat för oss hur vi ska kunna bli saliga, först här på jorden och sedan i himlen. Vägen går genom omvändelse. Gud väcker vår längtan efter renhet, frid och livsmening. Guds helige Ande vill upplysa oss om hur vår relation till Gud ser ut och ge oss klarhet över det som skiljer oss från Guds renhet och helighet. Han vill uppenbara för oss vem Jesus är och vad han gjort och vill göra för oss.

Omvändelse­n till Gud är en livsavgöra­nde förvandlin­g av hela livet. En metamorfos. Det är Guds helige Andes verk och han använder Guds ord. Vi kallas att söka allt större klarhet i våra liv genom att läsa och höra Guds ord och ta det på allvar, leva i och av detta ord. Lyssna till vad Jesus säger i Bibeln.

En gång ska Jesu lärjungar bli lika honom i lysande härlighet i himmelen. Det är målet för deras liv här på jorden. Johannes skriver till Jesu trogna: ”Mina kära, nu är vi Guds barn, men det har ännu inte blivit uppenbarat vad vi kommer att bli. Vi vet dock att när han – Jesus – uppenbarar sig kommer vi att bli lika honom, ty då får vi se honom sådan han är.”

Vi har fått veta allt som vi behöver veta om Gud för att bli saliga här på jorden och i evigheten!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden