Bohusläningen

MÄSTARNA TILLBAKA

SWIMRUN: MEN ARRANGÖRER­NA HAR SVÅRT ATT LOCKA DELTAGARE

- ISABELLA PERSSON 0522-99200 isaper@bohuslanin­gen.se

Tävlingen Uddevalla Swimrun har genomförts under flera år och arrangörer­na har börjat få rutin kring förberedel­serna.

– Tidigare år sprang vi runt som yra hönor innan loppet, säger Dotte Nielsen, som arrangerar loppet.

Men i år är det inte rutinen som saknats. I stället har det varit betydligt färre anmälda.

– Tidigare har vi varit fullanmäld­a långt innan tävlingen. Men hittills har vi nu fyllt ungefär 2/3-delar av platserna, säger Dotte Nielsen.

Han tror att det beror på att det arrangeras många fler swimrunlop­p runt om i området. Samtidigt har nyhetens behag svalnat lite.

– Det har ju varit en trend och sen svalnar det lite som det brukar göra.

Men förhoppnin­gen är att anmälninga­rna ska rulla in under veckan.

– Vi får fortfarand­e in anmälninga­r varje dag så vi hoppas att det fortsätter i den takten, säger Dotte Nielsen.

DE SOM TÄVLAT tidigare år kommer att känna sig bekanta med banan, som innehåller en mil löpning * Bohuslänin­gen sänder live från målområdet. Sändningen börjar kl 13.10

Du följer tävlingen på bohuslänin­gen.se och två kilometer simning. Anledninge­n är att göra det möjligt att utmana om banrekorde­t som slagits flera gånger under åren.

– Vi har gjort ytterst få ändringar. Det är till 99 procent samma bana som förra året.

2017 VAR DET Eva Nyström och Martin Flinta, båda världsmäst­are i grenen, som slog det gamla banrekorde­t. I år återvänder de, men i nya konstellat­ioner. Eva Nyström kommer tävla i damklassen ihop med Kristin Larsson.

– Både jag och Kristin (Larsson) har tävlat en del inför så jag tror att vi är så bra förberedda som vi kan vara, säger Eva Nyström.

Tävlingen lockar henne mycket på grund av formatet och distansen.

– Jag tycker det är kul att köra korta tävlingar. Eller kort och kort, det beror ju på vad man menar. Men på den här distansen kan jag köra lite fortare och blir inte lika trött, säger hon.

Uddevalla swimrun fortsätter att lockar toppatlete­r till tävlingen som genomförs på lördag. Men i år har problemet i stället varit att locka deltagare.

ARRANGÖRER­NA SATSAR PÅ att göra evenemange­t till en folkfest och att skapa en rolig upplevelse, både för de tävlande och för åskådarna.

Men för Eva Nyström är det svårt att ta till sig omgivninge­n mitt under loppet.

– Det är bara fokus, jag koncentrer­ar mig på att springa och simma. Så jag hinner inte med det.

Hennes målsättnin­g, liksom alla tävlingar hon kör, är hög. En vinst i damklassen är första målet och ett nytt banrekord för damer skulle vara en bonus. Men på plats är det framförall­t fokus där och då.

– Det är inget man kan tänka på, det beror också på förutsättn­ingar, väder och vind, säger hon.

 ?? Bild: NICLAS ELMRIN ?? VÄRLDSMÄST­ARE. Eva Nyström och Martin Flinta vann förra årets mixade klass och är rekordinne­havare på banan. I år återvänder de till tävlingen, men de kommer tävla i olika klasser.
Bild: NICLAS ELMRIN VÄRLDSMÄST­ARE. Eva Nyström och Martin Flinta vann förra årets mixade klass och är rekordinne­havare på banan. I år återvänder de till tävlingen, men de kommer tävla i olika klasser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden