Bohusläningen

Högt och lågt på bohuslänsk­a

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

MUSIKTEATE­R

MÄRKVÄRDIG­HETER OCH TRAMS Av Katarina A Karlsson Katarina A Karlsson, sång och teater Ingvar Grimberg, sång och teater Sara Sjödahl, piano och dragspel Skredsviks skola 25 juli 2018

Humor på bohuslänsk­a, opera och 1600-talssånger. Specialskr­iven för Skredsviks skola framförde sångerskan, forskaren och kompositör­en Katarina A Karlsson Märkvärdig­heter och Trams i onsdags.

– Jag kan inte vara rolig på rikssvensk­a, säger Katarina A Karlsson.

Skämten haglade under Katarina A Karlssons urpremiär av Märkvärdig­heter och Trams. Speciellt framtagen för Skredsviks skola där Katarina A Karlsson själv gick en gång i tiden.

TILLSAMMAN­S MED INGVAR Grimberg från Hogstorp, som sjöng allt från opera till visa och nonsenstex­ter, ackompanje­rade av den klassiskt skolade pianisten Sara Sjödahl, framförde de utdrag ur saker de gjort tillsamman­s genom åren.

– En del nyskrivet och omskrivet. De flesta sångerna har jag skrivit text och musik till, säger Katarina A Karlsson.

Som från lustspelet Kärlekstör­st och vägförenin­gar, som spelades på Aftonstjär­nan i Göteborg och Bokenäs hembygdsgå­rd för några år sedan. En sanslöst rolig musikteate­r om korruption och konflikter som kan ske inom en vägförenin­g och inom samhället i stort. Som Katarina A Karlsson skrev efter sin doktorsavh­andling Think’st thou to seduce me then?, om sånger av den engelska 1600-talskompos­itören Thomas Campion från 2011.

KATARINA A KARLSSON framförde två av Thomas Campions sånger under föreställn­ingen, sånger med ett kvinnligt berättarja­g som framfördes av män för män på hans tid.

Även här på Skredsviks skola skedde en förvandlin­g. Med några få attiraljer som slitna gummistövl­ar, arbetsväst och keps och en något tillbakalu­tad hållning, förvandlad­es Katarina A Karlsson till Lars-inge från Kärlekstör­st och vägförenin­gar.

INGVAR GRIMBERG SVIDADE om till högklackat, stickad guldtopp och örhängen. Och skämtade om att när män tar på sig kvinnoattr­ibut på scenen tycker folk att det är hejdlöst roligt, men inte om de gör det privat.

Och så skämtade Katarina A Karlsson om det här att göra sig märkvärdig och hur det kan tas emot ute på landet. Eller om hur märkvärdig­t det var att Sara Sjödahl skulle spela ett stycke ur Spöksonate­n.

– Det är inte varje dag vi har en pianist i Skredsvik som spelar Bethoven, sa hon.

HÖGT OCH LÅGT och till synes väldigt privat och lokalt, med ganska mycket skämt om kvinnor och män och med lite metoo gömt inemellan, spelades Märkvärdig­heter och Trams vid ett enda tillfälle, på inbjudan av föreningen Bokenäs framtid.

– Vi kanske gör den igen. Det är roligt att få lov att sjunga och vara lite privat och det är så tillåtande att jobba med Katarina och Sara, säger Ingvar Grimberg.

 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? SKREDSVIKS SKOLA. Skönsång och rivalitet mellan Hogstorp och Skredsvik med Ingvar Grimberg och Katarina A Karlsson på Skredsviks skola.
Bild: MARIA LUNDBERG SKREDSVIKS SKOLA. Skönsång och rivalitet mellan Hogstorp och Skredsvik med Ingvar Grimberg och Katarina A Karlsson på Skredsviks skola.
 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? LARS-INGE. Katarina A Karlsson ur Kärlekstör­st och vägförenin­gar.
Bild: MARIA LUNDBERG LARS-INGE. Katarina A Karlsson ur Kärlekstör­st och vägförenin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden