Bohusläningen

Sociala medier förändrar köp

KONSUMENT: ”NU GÄLLER DET INTE BARA ATT SÄLJA KLÄDER”

-

MER ATT TÄNKA PÅ.

”Likes” på Instagram kräver inte nödvändigt­vis en ny tröja – det går ju att fota sig i provrummet med nya utstyrslar. Sociala medier förändrar ungas köpvanor.

I stället för att konsumera själva kläderna uppnås konsumente­ns tillfredss­tällelse av ”likes” på bilden som läggs ut

Ofta sägs klädbransc­hens stora utmaning bestå i konkurrens­en från näthandeln, men det är bara en liten del av sanningen, enligt Jonas Larsson, universite­tslektor i mode och textil vid Textilhögs­kolan i Borås. Han studerar olika trender när det gäller hur vi konsumerar kläder, och konstatera­r att just handeln via internet är en rätt beskedlig rival för klädkedjor­na.

– NÄTHANDELN STÅR för en ganska liten del av klädhandel, runt 15 procent totalt. Returandel­arna är också väldigt stora. I Sverige ligger de på runt 30 procent, men i Tyskland, där de har fri frakt och fri retur, på hela 75–80 procent, säger han. * År 2016 köpte vi kläder och skor för cirka 92 miljarder kronor i Sverige. I fasta priser har kläd- och skokonsumt­ionen ökat med 18 procent sedan 2006. Men en minskning kan vara på gång. Jämfört med 2015 syntes en svag avmattning med 0,4 procent.

I stället har ett nytt fenomen ändrat våra köpvanor.

– På senare år har sociala medier utmanat klädbransc­hen.

Kläder är inte till bara för att hålla kroppen varm – vi signalerar till andra med hjälp av vad vi tar på oss.

– För 20 år sedan kom ”fast fashion”, det vill säga billiga kläder med hög modefaktor, som ett sätt att uttrycka sig. Stora kedjor som H&M och Inditex växte. Men nu på senare år har vi fått sociala medier, som Instagram.

DÅ BLIR DET bilden av oss om bygger vår image. Vi får ”likes” på nätet i stället för i verkliga livet, och det behöver inte nödvändigt­vis innebära konsumtion, förklarar han

Det finns olika forsknings­projekt som studerat ungdomar och hur de beter sig i klädbutike­r, berättar han.

– De har sett att unga bär in högar av kläder i provrummen, tar kort på sig själva och sedan bär tillbaka kläderna.

I stället för att konsumera själva kläderna uppnås konsumente­ns tillfredss­tällelse av ”likes” på bilden som läggs ut på Instagram eller andra sociala medier. Snöpligt för butikerna, men kanske ett tecken i tiden.

– Det här är inte tillräckli­gt utforskat ännu, men det kan vara en av förklaring­arna till att det går sämre för butikerna.

MARIA SANDOW, KANSLICHEF för Svensk Handel Stil, har också noterat fenomenet. Hon konstatera­r att det blir tufft för den som hittills bara ägnat sig åt att sälja kläderna, när det nu är helt andra effekter än ren konsumtion som eftersträv­as.

– Ska man finnas kvar på kartan så gäller det att inte bara sälja kläder, då får man nog tänka på andra sätt också. Flera testar nu att hyra ut i stället.

Men det finns fler förklaring­ar till att branschen har det tufft, konstatera­r Jonas Larsson.

– Stora butikskedj­or som H&M, Zalando och Inditex bygger på att en ständig tillväxt. Men till sist tar tillväxtma­rknaderna slut, de har redan expanderat på de mest självklara marknadern­a.

Vi blir också mer kräsna med vad vi vill ha ut av vårt klädköp. Kanske är det inte bara den enkla, råa konsumtion­en vi är ute efter längre,

 ??  ?? Det finns fler utmaningar för klädbransc­hen än bara internetfö­rsäljning.
Det finns fler utmaningar för klädbransc­hen än bara internetfö­rsäljning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden