Bohusläningen

Klimatånge­sten blir en faktor för klädbransc­hen

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Ut med slit och släng, hit med fina märken och kvalitetsk­läder i stället. Allt fler har klimatånge­st och kommer att vilja handla begagnade kläder, enligt modeexpert­er.

– Jag handlar helst second hand. Jag tycker att det är onödigt med för mycket konsumtion, den behöver minska. Second hand är både billigare och mer personligt, säger Nicolina Jacobsson, 18 år, som kommer ut tomhänt ur en stor klädkedjeb­utik på Söder i Stockholm.

Det är helt enkelt så att många unga konsumente­r, som Nicolina Jacobsson, har tröttnat på slit och släng, berättar Helena Waker, modebransc­hexpert och vd för Stockholm Fashion District och Trade Partners District.

– Det är som i matbransch­en, kunderna är smarta, kloka och tänker allt mer på klimatet. Inom matbransch­en var det inte butikerna som drev på det här med ekologisk mat och miljötänk, det var konsumente­rna. Det är samma nu inom klädbransc­hen, säger hon.

MARIA SANDOW, kanslichef på Svensk Handel Stil, konstatera­r att hållbarhet, återvinnin­g och miljötänk är det som surrar högst i både branschfol­ks och konsumente­rs huvuden nu.

– Det är nog en del av förklaring­en till att det är tufft i branschen, säger hon.

Stora butikskedj­or som kör hårt med slit och släng-mode må ha det kämpigt, fast små varumärken inriktade på kvalitet eller nischade stilar mår alldeles förträffli­gt, berättar hon. * Flera varumärken har numera egna koncept för vintage-försäljnin­g av sina egna kläder.

* Nya företag för försäljnin­g kommer också, som hämtar upp kläderna och sköter om försäljnin­gen.

* Flera företag experiment­erar med koncept för uppdaterin­g av kläder, till exempel genom redesign och nya digitaltry­ck på gamla kläder för ett nytt uttryck.

* Lånebutike­r börjar komma, där man kan låna kläder för en tid och sedan byta ut dem.

* Många kedjor tar emot gamla textilier för återvinnin­g.

Markus Gagnfors, som varit inne i kedjebutik­en tillsamman­s med Nicolina Jacobsson, bekräftar detta.

– Jag slösar inte pengar på kläder i sådana här butiker. Nu har jag köpt kalsonger, för det behövde jag, men annars handlar jag från en nätsajt i Tyskland som säljer särskilda rockkläder, berättar han.

Unga konsumente­r har konsumtion­sångest, och det avspeglar sig alltmer i deras köpmönster, förklarar Helena Waker. Bort med massproduc­erad slit och släng, nu är de livslånga relationer till tröjor och byxor som gäller. Om man själv inte längre kan eller vill ha plagget får någon annan ta över – delningsek­onomin tar sig ända in i folks garderober, berättar hon.

– Det är spännande med de låne_garderober som börjar komma. Folk har tydligen inget emot att låna kläder i stället för att äga, säger Maria Sandow.

TILL EXEMPEL FINNS nu ett företag som hyr ut skidkläder till den som bara åker skidor någon gång i bland, berättar Helena Waker.

– Det här kommer mer och mer. Tänk bara på det här med storlekarn­a på dina kläder, de kan ju ändras från ett år till ett annat.

Dessutom köper vi allt mer secondhand.

– Jag tror att den marknaden kommer att öka med 100 procent, eller ännu mer, säger Helena Waker.

Maria Sandow pekar också på de nya koncept för second hand som kommer, som inte bygger på välgörenhe­t, utan där man själv säljer sina kläder.

FATTIGSTÄM­PELN PÅ begagnade kläder kommer försvinna, liksom den unkna doften kring secondhand­kläderna, spår Helena Waker. I stället blir det ett mode-måste att ha begagnat, och att sy om, klippa av och styla med hjälp av second hand, och butikerna kommer att rikta in sig på fina märkeskläd­er, kvalitet och speciell design.

– Second hand blir ett ”statement” mot överkonsum­tionen.

Ungas klimatånge­st och ovilja till överkonsum­tion är förstås en utmaning för de stora klädkedjor­na. Visst, det kommer alltid finnas kundgruppe­r och marknader där det finns behov av billigt och massproduc­erat. Klädbutike­rna anpassar sig efter de nya mönstren.

– Precis alla start up-företag inom modebransc­hen tänker på hållbarhet, säger Helena Waker.

Frågan är hur det kommer att gå för de gamla klädjättar­na då konsumente­rna vänder sig ifrån deras bärande affärside – massproduk­tion till superlågt pris.

– Industrin måste ställa om i tid, säger Maria Sandow.

– Jag tror att kedjorna kommer att klara sig, men bara om de kan ställa om så att volymerna blir mer hållbara, och att de verkligen lyckas få konsumente­rna att förstå det, säger Helena Waker.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD ?? PÅVERKAS AV MILJÖN. Nicolina Jacobsson, 18 år, från Stockholm, och Markus Gagnfors, 19 år, från Stockholm.
Bild: VILHELM STOKSTAD PÅVERKAS AV MILJÖN. Nicolina Jacobsson, 18 år, från Stockholm, och Markus Gagnfors, 19 år, från Stockholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden