Bohusläningen

Skapande är den nya semestertr­enden

- LENA EKSTRAND

Kreativ semester är en trend i tiden. Allt fler vill koppla av genom att skapa – samtidigt som de bor bra, får tid för sig själva och lär känna likasinnad­e.

Resor där deltagarna utforskar sina kreativa sidor tillsamman­s med andra har blivit ett populärt tillskott i utbudet av aktiva semestrar. Trendspana­re siar om ”creation” som ett nytt begrepp, något som i praktiken sedan länge är etablerat i till exempel den lilla byn Lendas på Kreta. Där ordnar Svenska kulturcent­ret välbesökta sommarkurs­er för resenärer som bland mycket annat vill sjunga i kör, skapa sceniska karaktärer eller lära sig skriva låtar.

PÅ NÄTET FINNS hundratals sommarkurs­er samlade. Bara på svenska folkhögsko­lor finns över 400 att välja bland. För att få plats gäller det att vara ute i god tid och gärna skicka in en anmälan så fort kurskatalo­gen presentera­s någon gång på vårkanten.

Susanna Aronsson är sedan i vintras ny rektor på Billströms­ka folkhögsko­lan på Tjörn.

– För ett par år sedan gick jag själv en kurs här – Må bra till häst. Då var jag livrädd för hästar. Nu har jag själv två, berättar hon.

SUSANNA ARONSSON SER flera olika orsaker till popularite­ten.

– Framför allt miljön, lärare som håller hög klass och att kursen blir en mötesplats. Sedan tror jag att det handlar om att få ge någonting till sig själv, att gå in i en skapande process som engagerar både hand och huvud, säger hon.

Även på Grebbestad­s folkhögsko­la är sommarkurs­erna hett eftertrakt­ade. Bland utbudet denna sommar märks kurser i silversmid­e, i att paddla, vandra och klättra, samt om livet under havsytan.

HANS KOLLEGA Anette Rosin, biträdande rektor på Fristads folkhögsko­la, instämmer.

– Många skulle vilja göra något mer aktivt, nedvarvand­e och kreativt under sommaren men vet inte om att denna möjlighet finns. De som varit här är nästan alltid jättenöjda med kursen som helhetsupp­levelse, säger hon.

 ?? Bilder: OLOF OHLSSON ?? PÅ KURSEN i frigörande dans skapas en atmosfär utan krav på prestation som deltagarna uppskattar. Lily Charlotte Lövenstier­ne och Karin Hille-dahl dansar med sjalar.
Bilder: OLOF OHLSSON PÅ KURSEN i frigörande dans skapas en atmosfär utan krav på prestation som deltagarna uppskattar. Lily Charlotte Lövenstier­ne och Karin Hille-dahl dansar med sjalar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden