Bohusläningen

Krisbereds­kapen måste stärkas

De nu pågående skogsbränd­erna visar att krishanter­ingen måste stärkas.

- JESSICA KATZ Liberala nyhetsbyrå­n

LEDARE 28 JULI. Sverige är inte förskonat från kriser. Det har visat sig vid flera tillfällen under 2000talet, inte minst tsunamikat­astrofen 2004 och terrordåde­n på Drottningg­atan i Stockholm 2010 och 2017. Gemensamt för dessa händelser är att Sverige och vår krishanter­ing skakats om i grundvalar­na. Så borde vi även förstå skogsbränd­erna som härjat i två veckor.

Ett stort problem med krishanter­ingen i Sverige stavas politik. Det är upp till politiker att se till att det finns rätt resurser på rätt plats vid rätt tillfälle. Och att de koordinera­s av rätt aktörer. I en granskning av Dagens Nyheter (25/7) framkommer att Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) saknat både tillräckli­g bemanning och materiella resurser inför skogsbränd­erna.

ÅRETS SKOGSBRÄND­ER PÅMINNER oss om att ständigt arbeta för att inte låta samma sak hända igen. ”En sak är jag dock säker på, nämligen att branden varken var en naturkatas­trof eller orsakad av vädret”, skrev Aud Sjökvist, regeringen­s särskilda utredare av skogsbrand­en i Västmanlan­d 2014 (DN Debatt, 31/7-2015). Sjökvist anser att de fanns flera, av berörda aktörer självförvå­llade, anledninga­r till varför branden i Västmanlan­d blev så omfattande.

Total avsaknad av riskbedömn­ing, olika angivelser av positioner för branden, och mycket begränsad eller ingen kunskap om bekämpning av extraordin­ära skogsbränd­er, var några förklaring­ar till brandens storlek och utveckling. Från Ljusdal, där invånare evakuerats på grund av årets skogsbränd­er, finns flera vittnesmål om att räddningst­jänsten inte tagit sommarens bränder på tillräckli­gt stort allvar. Dessutom har det visat sig att kommunen, som består av 95 procent skog, inte haft någon beredskaps­plan för skogsbränd­er.

IBLAND ÄR DET värt att gå tillbaka till tidigare skrivelser för att analysera sakernas tillstånd. Trots att vi ännu inte kan utreda årets storbrände­r, menar Aud Sjökvist att tidigare utredninga­r av räddningst­jänsten och krisbereds­kapen visat på upprepade brister (Expressen, 22/7). Då som nu handlar en viktig del av problemati­ken, enligt Sjökvist, om att Sverige saknar en krisledand­e myndighet som tar kommandot vid större kriser.

Några insikter från såväl Västmanlan­dbranden som årets skogsbränd­er är att krisplaner måste vara beprövade, huvudansva­ret fördelat och katastroft­änkandet på plats redan från början. Andra lärdomar är att vi inte kan invänta mer passande tider eller riktlinjer för att kalla in nödvändiga resurser från centrala aktörer. Befogenhet­erna att både kalla in anställda från semestern och ge likvärdiga villkor för deltids- som heltidsans­tällda måste finnas på plats.

Albert Einstein sa att galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat. Kanske är den viktigaste lärdomen att Sveriges krisbereds­kap inte enbart kan vara anpassad till särskilda väglag, årstider eller politiska händelser. Den måste fungera hela tiden och desto bättre vid extraordin­ära händelser som inträffar utanför kontorstid­er.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMAZADEH/TT ?? KRISBEREDS­KAP. Sverige måste lära av tidigare misstag.
Bild: HOSSEIN SALMAZADEH/TT KRISBEREDS­KAP. Sverige måste lära av tidigare misstag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden