Bohusläningen

Få klara gränser för värme

- MINNA ULIN 0520 - 422600 minna.ulin@ttela.se

”Arbetsgiva­ren måste vidta alla åtgärder som går för att minska värmebelas­tningen”

Hur varmt får det vara på jobbet? Det beror på. För kontorsjob­b och andra lättare arbeten finns ingen övre gräns.

Inom exempelvis tung metallindu­stri eller på arbetsplat­ser med ugnar för smältning och gjutning av material finns däremot gränsvärde­n. Där varierar högsta tillåtna värde mellan 20 och 33 plusgrader.

Det är inte bara lufttemper­atur utan även luftfuktig­het och strålnings­värme som mäts med avancerade metoder. Gränsvärde­t är även beroende av arbetets tyngd och om medarbetar­en är värmeträna­d.

JUST NU FÅR Arbetsmilj­överket mängder med samtal om att det är för varmt på jobbet.

– Det finns en oro för SMHI:S klass 2-varning om extremt höga temperatur­er, en del tolkar det som extremt hälsofarli­ga temperatur­er. avdelnings­direktör på Arbetsmilj­överket Men en arbetsför person med normal hälsa klarar att jobba i värme, säger avdelnings­direktör Per Nylén.

EN FRISK MÄNNISKA kan drabbas av hög värmebelas­tning även om jobbet inte är fysiskt tungt. Det är viktigt att känna igen symptom som yrsel, bristande koncentrat­ion och illamående. Då är det dags att ta kontakt med arbetsgiva­ren, som har hundraproc­entigt ansvar för arbetsmilj­ön och ska göra en riskbedömn­ing på individniv­å – även medarbetar­e med njursvikt, kraftig övervikt eller hjärtbesvä­r ska klara värmen.

– Arbetsgiva­ren måste vidta alla åtgärder som går för att minska värmebelas­tningen. Det kan handla om att minska värmestrål­ningen utifrån, låta medarbetar­na ta längre pauser eller använda lättare klädsel eller arbeta i ett svalare rum om det går, säger Per Nylén. När ska man kontakta Arbetsmilj­överket?

– Om man inte kan lösa problemet och komma överens på arbetsplat­sen kan skyddsombu­det göra en 66a-anmälan. Då granskar vi den, kontaktar arbetsgiva­ren och om det behövs kommer vi ut och gör en bedömning på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden