Bohusläningen

Klass 2-varnar för stormvind

- CHRISTIAN MÖLLER christian.moller@bohuslanin­gen.se

VÄSTSVERIG­E: Sommarens värmebölja ser ut att vara över. Under natten till fredagen drar ett regnoväder in över västkusten och mitt på dagen väntas vindarna nå stormstyrk­a, vilket SMHI varnar för.

Under fredagen väntas det blåsa kraftigt i Bohuslän. SMHI har utfärdat en klass-2-varning för storm. Sedan tidigare är en varning för risk för skogsbrand utfärdad och kombinatio­nen kan bli farlig.

Kraftiga vindar väntas dra in över västkusten under fredagen. SMHI har utfärdat en klass-2-varning för storm på Skagerack och för stormbyar i Bohuslän.

– Klass två är näst högst på skalan, och med storm menar man medelvind. För att det ska kallas storm så ska det blåsa i 25 meter per sekund eller mer under tio minuters tid. Med stormbyar menar man att det kan bli stormstyrk­a i enskilda byar under kortare perioder, förklarar Ian Engblom, meteorolog på vädertjäns­ten Foreca.

Det ostadiga vädret börjar redan under natten till fredagen. Då drar ett lågtryck med ett regnoväder in över västkusten och det drar sedan vidare över Svealand och Norrland.

SEDAN TIDIGARE ÄR en varning för risk för skogsbrand utfärdad, och när ovädret nu drar in så finns det risk att kombinatio­nen blir farlig. Regnovädre­t kan nämligen innehålla åska och blixtrar.

– Förhoppnin­gsvis kommer regnet att dra in innan det blir som allra blåsigast. Då är risken mindre att det uppstår nya bränder och vi får bara bra effekter av regnet, säger Ian Engblom och fortsätter:

– Men om vi har otur så blåser det ordentligt redan när det börjar åska, och då kan eld sprida sig fort. Det är det negativa scenariot.

MEN DET FÖRSTNÄMND­A är det troliga, enligt Ian Engblom. Prognosen säger att regnovädre­t ska dra iväg under morgonen och att vindarna blir som starkast mitt på dagen eller på eftermidda­gen.

– Sedan blir det långsamt lugnare under kvällen. Men man måste räkna med att det kommer att vara blåsigt ända framåt kvällen.

Vad gäller temperatur­erna så ser de ut att bli lägre än på länge. Det kan till och med bli under 20 grader i helgen.

– Vi har vant oss vid väldigt höga temperatur­er under den senaste tiden, men från och med nu så går vi in i en mer ostadig period. Det kommer att vara ömsom regnigt och ömsom soligt, säger Ian Engblom.

”Om vi har otur så blåser det ordentligt redan när det börjar åska, och då kan eld sprida sig fort” IAN ENGBLOM meteorolog Foreca

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ??
Bild: JOHAN NILSSON/TT
 ?? Arkivbild: DAVID SCHERMAN ?? HÅLL I HATTEN. Vindar med storm i byarna drar in idag.
Arkivbild: DAVID SCHERMAN HÅLL I HATTEN. Vindar med storm i byarna drar in idag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden