Bohusläningen

Tjänar storkovan på småpotatis

- FILIP EKBLAD 0522-99200 filekb@bohuslanin­gen.se

På Kammersbac­kens gård vid Ekholma är det liv och rörelse efter att 13-åriga John Samuelsson har tagit över spakarna. Här har han potatisodl­ing, hästar, höns och massa annat.

”Jag är en grabb på 13 år som har en liten gård där jag odlar potatis och grönsaker”. Så står det på John Samuelsson­s hemsida. Och inte nog med att han odlar för husbehov – han säljer även de egenproduc­erade varorna via Rekoringen i Uddevalla. En imponerand­e företagsam­het för en ung kille. Men så ska det böjas i tid, det som krokigt ska bli.

När John Samuelsson var fem år stannade en stor traktor till längs vägkanten när han var ute med sin familj. Han fick frågan om han ville åka med. Där och då väcktes någonting inom honom, och han fann sin passion i livet.

– Allting kretsar kring det här och gården. Det är klart att det är slitsamt, men det känns bara roligt hela tiden, säger han.

FAMILJEN KÖPTE GÅRDEN strax efter att John föddes, men hade ingen tidigare erfarenhet av lantbruk. Mamma Anna Samuelsson är ekonom och pappa Martin Samuelsson har tidigare jobbat med datorer. Den fina gården har växt fram till stor del under Johns eget initiativ.

– Mamma sa att jag kunde få hönor om jag byggde en hönsgård – så då gjorde jag det. Då var jag nio år, säger han.

I dag finns det ett dussin hönor på gården. Efter liknande köpslagand­e med mamma byggdes det även en stor inhägnad för att därefter införskaff­a hästar till gården.

Sedan dagen då John Samuelsson fick åka med i traktorn har hans intresse för lantbruket bara växt. Han har under flera år jobbat på granngårde­n, med allt vad det innebär att köra traktor, meka i verkstaden och odla markerna. I dag hjälper han inte bara till på närliggand­e gårdar, utan har även sin alldeles egen att ta hand om. För framtiden har han storslagna planer.

– Om tio år har jag en stor gård med minst 500 hektar. Jag gör lite av varje i dag, men då riktar jag nog in mig på spannmål... och skog... och kor, fortsätter John Samuelsson.

PÅ FÖRMIDDAGE­N ÄR det dags att kolla till potatisfäl­tet och den gamla traktorn från 1948, en Ferguson 1020, rullar ut från garaget. Mamma Anna Samuelsson går en genväg till fältet och har med stora hinkar att fylla efter skörden.

– Säg en unge som inte lekt med traktorer i sandlådan. Det här kommer bara att fortsätta, och bli hans stora passion här i livet. Det är fint att se, säger hon.

 ?? Bild: EDVIN BERGSTRÖM ?? DRIVEN. I år räknar 13-årige John Samuelsson med att skörda 700 kilo egen potatis. En del säljer han via Reko-ringen. I framtiden vill han bli storbonde.
Bild: EDVIN BERGSTRÖM DRIVEN. I år räknar 13-årige John Samuelsson med att skörda 700 kilo egen potatis. En del säljer han via Reko-ringen. I framtiden vill han bli storbonde.
 ?? Bild: EDVIN BERGSTRÖM ?? DRÖMMAR. ”Om tio år har jag en stor gård med minst 500 hektar”, säger 13-årige John Samuelsson. Då ska han inrikta sig på spannmål. Och skog. Och kor.
Bild: EDVIN BERGSTRÖM DRÖMMAR. ”Om tio år har jag en stor gård med minst 500 hektar”, säger 13-årige John Samuelsson. Då ska han inrikta sig på spannmål. Och skog. Och kor.
 ??  ?? DRIFTIG. Anna Samuelsson gläds åt sonen Johns passion.
DRIFTIG. Anna Samuelsson gläds åt sonen Johns passion.
 ??  ?? SKÖRD. John Samuelsson skördar egenodlad potatis. En del säljer han via Reko-ringen i Uddevalla.
SKÖRD. John Samuelsson skördar egenodlad potatis. En del säljer han via Reko-ringen i Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden