Bohusläningen

Lärarutbil­dningen ska vara en krävande utmaning

- EMMA JAENSSON Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 10 AUGUSTI. Det kommer saknas 80 000 lärare om 15 år, och i dagsläget hoppar var tredje student av ämneslärar­utbildning­en. I dagarna lade Miljöparti­et fram ett förslag som innebär att lärarstude­nter ska kunna arbeta deltid med full lön under sina studier.

Gustav Fridolin (MP) menar att rektorn ska kunna handplocka duktiga studenter för att erbjuda dem arbete. Förslaget beräknas kosta totalt cirka två miljarder kronor från statens sida, som kommer att stå för 50 procent av vikariekos­tnaden, och förväntas generera 2 000 fler lärare.

Risken är dock att kvaliteten på lärarna sänks ytterligar­e. Innan Skolverket införde lärarlegit­imationen 2011 kunde kommunerna själva handplocka obehöriga lärare. Resultatet blev att de som kostade minst – men som också hade minst kunskap och erfarenhet – fick anställnin­g.

Dock kan man inte påstå att syftet med införandet av legitimati­on – att uppvärdera kårens status för att på så sätt höja lönerna – heller har fått den avsedda effekten. Antagnings­kraven till lärarutbil­dningen har aldrig varit lägre.

Resultatet är i stället en stängd yrkeskår, där de med legitimati­on men sämre ämneskunsk­aper tjänar mer än de med högre ämneskunsk­aper utan legitimati­on. I dagsläget är exempelvis en doktorand i biologi inte behörig att undervisa en gymnasiekl­ass.

I sitt sommartal (8/8) beskrev Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund att han vill se högre antagnings­krav till lärarutbil­dningen: L vill därutöver satsa 3,1 miljarder kronor på 18 000 fler lärarassis­tenter.

Att utöka antalet assistente­r kan fungera avlastande, men det kommer inte lösa den akuta lärarbrist­en. Vad som behövs är en lönehöjnin­g och att legitimati­onskravet ses över, för att attrahera personer med starka ämneskunsk­aper, men som valt bort läraryrket.

Det sista skolan behöver nu är ytterligar­e sänkta krav på lärare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden