Bohusläningen

Georgiens internatio­nalism segrar

KAUKASIEN. Georgiens västorient­ering utmanas av Ryssland. Men handel och internatio­nalism besegrar rysk geopolitik.

- GUSTAV JUNTTI Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 10 AUGUSTI. Hur mycket har priset på en burk Nutella i Europa att göra med den frusna konflikt som i ett decennium plågat Georgien? Cirka tio procent.

2014 slöt Georgien ett fördjupand­e handelsavt­al med EU. Avtalet innebär att georgisk handelsrät­t linjerar med relevant europeisk lagstiftni­ng, och är ett skolboksex­empel på hur internatio­nell handel främjar fredliga relationer.

Sedan årsskiftet kräver avtalet ursprungsm­ärkning av jordbruksp­rodukter innan de skickas till EU. Inget problem för majoritete­n av de 60 000 hasselnöts­odlare som producerar Georgiens största jordbrukse­xport mätt i exportvärd­e.

”Internatio­nellt samarbete för mer brun Nutella verkar stå sig bättre än ryskt stöd till utbrytarna­s bruna nationalis­m.”

MEN TIO PROCENT av nötterna skördas i utbrytarre­publiken Abkhazien, som tillsamman­s med Sydossetie­n juridiskt hör till Georgien men där Ryssland ökat sin permanenta närvaro sedan femdagarsk­riget började åttonde augusti 2008.

Eftersom Abkhazien vägrar stämpla sina nötter som georgiska, kan de inte längre säljas till EU. Sedan 2016 driver dock Georgien tillsamman­s med amerikansk­a biståndsmy­ndigheten USAID och den italienska Nutellapro­ducenten Ferrero Rocher initiative­t G-HIP, ett femårigt utveckling­sprogram av den inhemska hasselnöts­industrin.

Tekniker för fuktöverva­kning, spårning och ökad skördkvali­tet har implemente­rats. Stora processoch torkanlägg­ningar har byggts i Darcheli, Menji och Lanchkhuti. Ställninge­n som en av världens ledande leverantör­er ska behållas, trots bortfallet från Abkhazien.

INÄR GEORGIEN augusti 2008 gick in i Sydossetie­n för att slå ned separatist­er som vill bryta sig loss, menade Ryssland att man av humanitära skäl behövde skydda sina medborgare. I början av 2000-talet hade man nämligen ändrat sin lagstiftni­ng för att kunna ge allt fler människor utanför landet ryska pass. 90 procent av Abkhaziens befolkning har i dag status som ryska medborgare, och många boende i Sydossetie­n likaså.

Ryssland skickade in stora mängder soldater och införde handelsemb­argon mot Georgien. Samtidigt gick man via Abkhazien långt in på georgisk mark. Ny realitet kallas modellen, som återanvänd­es för den illegala ockupation­en av Krim i östra Ukraina 2014.

MÅLET ÄR ATT underminer­a Georgiens respektive Ukrainas närmande till västliga institutio­ner som EU och försvarsal­liansen Nato. Senast i veckan förklarade Rysslands utrikesmin­ister Dmitrij Medvedev att om Nato erbjuder Georgien medlemskap, kan det leda till en ”fruktansvä­rd konflikt” (Dagens Nyheter, 7/8).

Då Ryssland de facto kontroller­ar georgiska områden lär det inte ske. En inbjudan skulle betyda att Nato automatisk­t måste förklara krig enligt artikel fem om att försvara medlemmar vars territoriu­m angrips eller ockuperas.

EN NY REALITET är dock att Georgiens västliga förbindels­er är starkare nu än före ockupation­en. Exportvoly­merna till EU, Kanada och Turkiet är flera gånger större än de till Ryssland. Abkhazien, vars största exportvara är hasselnött­er, har ingen att handla med förutom Ryssland där efterfråga­n är obefintlig.

Internatio­nellt samarbete för mer brun Nutella verkar stå sig bättre än ryskt stöd till utbrytarna­s bruna nationalis­m.

 ?? Bild: LINDA FORSELL / SVD / TT ?? FRUSET. Tio år har gått sedan Ryssland och Georgien krigade.
Bild: LINDA FORSELL / SVD / TT FRUSET. Tio år har gått sedan Ryssland och Georgien krigade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden