Bohusläningen

Historisk mångfald gjorde Uddevalla

En stark nationalis­m skapar svårighete­r för utveckling av vår stad och framtid då vi är byggda på ett fundament av mångfald som skapat det Uddevalla vi har idag.

- Camilla Olsson (C) Kandidat till fullmäktig­e Uddevalla

Nationalis­m och främlingsf­ientlighet är på stark frammarsch och det gäller även i Uddevalla. Det är skottar, judar, tyskar, holländare, engelsmän och nordbor som byggt vår stad och dess historia. Uddevalla har bytt nationalit­et sju gånger i vår historia, fem gånger har den skövlats och bränts av den svenska armèn och i kölvattnet av detta blev också Uddevalla en smältdegel av olika nationalit­eter som knappt själva visste vem som regerade eller vilket ursprung man hade från start. Vad som dock blev betydande var läget och möjlighete­n att göra goda affärer i vår stad med kringligga­nde städer och länder.

Grunden för ett gott entreprenö­rskap har alltid varit ett utbyte mellan länder, regioner, bygder och städer. Att frammana och skapa en nationalis­tisk och främlingsf­ientlig anda i vår stad gynnar inte affärsliv, innovation­er och framtidstr­o. Det är mångfalden som skapar kreativite­t och nya ideer.

Tack vare vår historia fick vi entreprenö­rer såsom Koch, Schwartzsm­an, Mac Fie, Thorburn, Wesslau, Hegart, Jakubowski och Thorden som skapat kurorter, byggt industrier som Kampenhof, Tändsticks­fabriken Tiger och Uddevallav­arvet. Än idag finns dessa namn med i vår stadsbild, många av personerna har också blivit borgmästar­e och politiker i Sveriges riksdag och tagit ansvar för hela landets utveckling.

För mig har Uddevalla en stolt entreprenö­riell historia och likaså en god framtid att gå till mötes:

Grunden för ett gott entreprenö­rskap har alltid varit ett utbyte mellan länder regioner bygder och städer

I FRAMTIDEN KOMMER namnen bytas ut och även nationalit­eterna, men det gemensamma i att bygga ett starkt Uddevalla på industri, småföretag­ande, export och import lever kvar om vi bara släpper fram de krafter som finns hos våra Uddevallab­or idag.

Behovet av arbetskraf­t och yrkeskompe­tens har aldrig varit större, tack vare en stark och drivande gymnasiesk­ola och vuxenutbil­dning kan vi fortsatt erbjuda våra företag god kompetens och stärka företagskl­imatet. Vi har alla förutsättn­ingar för att kunna återetable­ra Uddevalla som en ort som växer i takt med tiden. Jag vill se ett Uddevalla som sjuder av liv och entreprenö­rskap, jag vill att vår kommun ska blicka framåt och fånga den kompetens som idag sitter i våra skolbänkar och som ska skapa ett nytt kapitel i Uddevallas historia oavsett vad man heter eller var man kommer ifrån.

Jag vill föra en politik som främjar nyföretaga­nde och småföretag­are. Företagare och entreprenö­rer i vår kommun ska känna sig uppskattad­e. Kommunen ska vara mer flexibel och skapa enkelhet för företagare och entreprenö­rer.

Ökad samverkan mellan yrkesutbil­dningar och näringsliv för bättre kompetensf­örsörjning. Mer resurser till vuxenutbil­dningen för att möta morgondage­ns behov. Kommunala upphandlin­gar ska utformas så det lokala näringsliv­et har bättre förutsättn­ingar att delta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden