Bohusläningen

Mer jämställt med nattis

-

Det påverkar jämställdh­eten att det inte finns nattis

Bristen på barnomsorg på obekväma tider utgör ett hinder för att föräldrar ska kunna arbeta heltid. Kravet från arbetsgiva­ren är att denne leder och fördelar arbetet och då även bestämmer vilka arbetstide­r du har. Några av de yrken som det är vanligt att arbeta kvällar och nätter på, är vård, omsorg och livsmedels­industrin.

I Sotenäs kommun är det många föräldrar som arbetar inom dessa yrken. Det påverkar jämställdh­eten att det inte finns nattis, det är enligt statistike­n fler kvinnor än män som arbetar obekväma tider. Behovet är större bland ensamståen­de föräldrar än sammanboen­de. Många kvinnor arbetar ofrivillig deltid (förutom att inte kommunen anställer på heltid) för att de inte har någon barnomsorg på obekväm tid. Detta påverkar lönebildni­ng, pension och ekonomi.

På Skolverket­s hemsida står det att kommunen ska sträva efter att erbjuda omsorg för barn under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds och kommuner kan söka statsbidra­g för sådan verksamhet.

Därför tycker Socialdemo­kraterna att vi ska utreda behovet och möjlighete­rna till ”nattis” i Sotenäs kommun.

Vi vill se alla barn i Sotenäs lyckas!

Therese Mancini (S) Lotta Johansson (S) Annica Erlandsson (S) Sanna Lundström Gustafsson (S) Kenth Östergren (S) Stellan Welin (S)

 ?? Bild: MIKAEL ANDERSSON ?? NATTIS. Socialdemo­kraterna i Sotenäs vill att kommunen ska satsa på barnomsorg nattetid.
Bild: MIKAEL ANDERSSON NATTIS. Socialdemo­kraterna i Sotenäs vill att kommunen ska satsa på barnomsorg nattetid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden