Bohusläningen

Trafikverk­et: Olycksväge­n får mitträcke

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

Den hårt olycksdrab­bade vägen mellan Bratteröd och Lerbo får mitträcken. Men ombyggnade­n börjar inte förrän hösten 2021. Uddevallap­olitikern Anna-lena Heydar (S) är besviken över att Trafikverk­et inte satsar på fler körfält.

– Vi hade absolut hoppats på att vi skulle få hela paketet, att det blev en 2+1-väg på hela sträckan. Det här tycker vi inte är tillräckli­gt, säger hon, men tillägger att det naturligtv­is är bra att det ändå görs åtgärder även om de inte är så omfattande som kommunen hade hoppats.

– Vägen är ju ett jättebekym­mer så det är absolut nödvändigt. I en förlängnin­g får vi se om detta är ett första steg.

En 2+1-väg finns redan på sträckan Bratteröd – Råsseröd.

Anna-lena Heydar var ordförande i den nyligen nedlagda beredninge­n för samhällsut­veckling på Fyrbodals kommunalfö­rbund. Numera hanteras de frågorna av direktione­n.

SEDAN 2006 HAR fyra dödsolycko­r skett på väg 678 mellan Bratteröd och Lerbo, och ett flertal allvarliga olyckor. Den senaste var söndagens trippelkro­ck då en bil fattade eld och orsakade en stor och dramatisk skogsbrand i området.

Det som Trafikverk­et nu har beslutat om har tidigare beskrivits som en billigare akutlösnin­g, i dagsläget är kostnaden beräknad till mellan 60 och 80 miljoner kronor.

Större och mer omfattande lösningar som en 2+1-väg beräknas kosta drygt 200 miljoner medan priset för en 2+2-väg är cirka 350 miljoner. Det är detta som Annalena Heydar syftar på i sin kommentar om att mittsepare­ringen kan vara ett första steg.

Anders Asp är projektled­are för mittsepare­ringen av väg 678. Följande kommer att hända, säger han:

– Vi kommer att sätta upp någon form av mitträcke. Vi kommer också att göra en vägundergå­ng på ett avsnitt där det ligger ett antal fastighete­r så att gående och cyklister kan ta sig över vägen på ett säkert sätt. I anslutning till undergånge­n kommer vi antingen att göra en ny busshållpl­ats eller flytta en av de gamla. Vi vill också ha färre busshållpl­atser.

– Vi kommer nog också att behöva stänga ett antal utfarter och då sannolikt bygga en parallellv­äg som de fastighete­r, som fått sin utfart stängd, får använda fram till en mer trafiksäke­r utfart. Vi kommer också att sätta upp viltstängs­el.

ENDA STÄLLENA DÄR vägen är tänkt att breddas är där viltstängs­len ska sättas upp. På frågan om vägen blir smalare på grund av mitträcken­a, säger Anders Asp:

– Mittsepare­ring kan ge effekter på framkomlig­heten men trafiksäke­rhetseffek­ten prioritera­s högre.

Allt förberedel­searbetet beräknas pågå till slutet av 2020. Därefter ska en byggare upphandlas och sedan tar arbetet sex-åtta månader, säger Anders Asp. Starten är beräknad till hösten 2021.

– Under den perioden behöver vi enkelrikta vägen. Då får vi antingen leda om trafiken till andra vägar eller ha trafikljus­reglering.

MEN HAN SLÄNGER också in en brasklapp – tidsåtgång­en är ungefärlig­en beräknad.

– Det kan dyka upp en hel del under vägen. Det gäller till exempel att få in anbud som ligger inom kostnadsra­men. Sedan finns det rättighete­r för de som påverkas av bygget. De kan överklaga vissa beslut och i så fall tar det ytterligar­e tid. Men vi kommer att vara så noggranna som möjligt och ha alla samråd som krävs.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? BESVIKEN. Uddevalla kommun och Anna-lena Heydar hade velat ha en 2+1väg på sträckan Bratteröd – Lerbo. Nu får de och alla andra nöjda sig med mitträcke på den olycksdrab­bade vägen.
Bild: LASSE EDWARTZ BESVIKEN. Uddevalla kommun och Anna-lena Heydar hade velat ha en 2+1väg på sträckan Bratteröd – Lerbo. Nu får de och alla andra nöjda sig med mitträcke på den olycksdrab­bade vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden