Bohusläningen

Främlingar går rakt in i parets hus på fjället

- MATHILDA ALVEFLO 0522-99 099 mathilda.alveflo@bohuslanin­gen.se

”Senast i dag stod det en man här i hallen, som hade grejat med sin cykel och ville tvätta händerna”

Hemfrid är inte alltid något som råder hemma hos familjen Kirpenstei­jn-bohlin. För två år sedan köpte de en före detta klubblokal som nu är deras hem. Men trots flera skyltar på tomten med texten ”privat”, fortsätter folk att kliva rätt in i hallen. – Det värsta är nog en som klev rätt in och ropade högt att han ville ha kaffe, säger Linnéa Kirpenstei­jn, som är trött på de ständiga besöken.

LINNÉA KIRPENSTEI­JN

För drygt två år sedan köpte Linnéa Kirpenstei­jns mamma klubblokal­en ”Klämman” vid Herrestads­fjällets elljusspår. Huset har nu renoverats och gjorts om till en villa, och för några månader sedan flyttade Linnéa Kirpenstei­jn in med sambon Sebastian Bohlin och hunden Bolt.

– VI RENOVERADE färdigt i vintras och flyttade in i våras. Sedan dess har vi sett till att vara tydliga med att det är privat mark. Vi har satt upp skyltar på alla vägar som leder in till tomten och lagt ut stora grenar för att hindra folk att gå in, säger Linnéa Kirpenstei­jn.

Sedan i vintras har paret flera gånger varit med om att folk meckar med cykeln på gården, bygger pulkabacke ner från tomten, åker skidor rätt över gårdsplane­n och ibland kliver rätt in i huset.

– Det är några stycken incidenter. Senast i dag stod det en man här i hallen som hade grejat med sin cykel och ville tvätta händerna. När min sambo då säger att det är privat bostad här så börjar han ifrågasätt­a detta, berättar Linnéa Kirpenstei­jn.

– JA, HAN påstod att han alltid fått kliva rakt in. Till sist visade jag honom garaget så fick han tvätta händerna där – med kallt vatten och utan tvål, säger Sebastian Bohlin.

Både Linnéa och Sebastian vittnar om att människor inte respektera­r skyltarna och barriärern­a de har satt upp. Något som både irriterar dem och deras hund Bolt, som tagit på sig ansvaret att vakta bostaden.

– HUNDEN BLIR ju stressad när det går folk över gårdsplane­n och speciellt när de kliver in i huset, säger Linnéa Kirpenstei­jn.

– Ja, det går ju ett elljusspår precis här bakom och när folk motionerar där eller promenerar med sina hundar så bryr han sig inte. Men när de kliver in på tomten då skäller han och visar att det är hans område, säger Sebastian Bohlin.

När folk har traskat in på tomten och blivit tillsagda har den vanligaste responsen blivit att de inte visste att det var privat mark. Men någon ursäkt har varken Linnéa eller Sebastian hört.

– Jag vill inte behöva låsa om mig när jag bara är hemma. Man vill ju kunna ha öppet och vädra och så. Men nu börjar vi tröttna på att folk inte respektera­r att det är privat mark. Vi har skyltar överallt, det kan ju inte vara så svårt att missa, säger Linnéa Kirpenstei­jn.

 ?? Bilder: MATHILDA ALVEFLO ?? FREDAR SIG. Trots att paret Kirpenstei­jn-bohlin satt upp både en lång gren och en skylt med texten ”privat” fortsätter folk att kliva rakt in på tomten.
Bilder: MATHILDA ALVEFLO FREDAR SIG. Trots att paret Kirpenstei­jn-bohlin satt upp både en lång gren och en skylt med texten ”privat” fortsätter folk att kliva rakt in på tomten.
 ??  ?? SKYLTAT. Flera skyltar med texten ”PRIVAT” sitter uppspikade vid alla vägar och stigar som leder in mot huset.
SKYLTAT. Flera skyltar med texten ”PRIVAT” sitter uppspikade vid alla vägar och stigar som leder in mot huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden