Bohusläningen

Ilska bland boende efter branden

- HAMPUS EKLUND

När branden bröt ut på Bratteröd fick personer evakuera från sina hem. Samtidigt flockades människor till platsen som ville se elden. De boende rasar nu mot händelsen.

Det var i söndags som en trafikolyc­ka startade en stor skogsbrand vid Bratteröd i Uddevalla. Elden spred sig snabbt och en stor räddningsi­nsats drog igång.

När elden fortsatte att sprida sig i blåsten fick flera boende i området order om att de behövde evakuera sina hem. Samtidigt kom det mängder av folk till platsen som ville beskåda händelsen.

– När vi evakuerade var det helt fullt med folk och vi fick sicksacka mellan bilar för att komma hemifrån. Vi lämnade vårt hem i panik och rädsla och så har det åkt massa folk hit. Det var nästan som vi var någon slags underhålln­ing, säger Daniella Molin, som bor i området.

Enligt de boende befann sig polisen på platsen i omgångar för att mota bort folk. Men de behövdes på flera platser och så fort de lämnade så ska människor ha tagit sig förbi avspärrnin­garna.

Daniella Molins granne Ingegärd Svensson evakuerade aldrig.

– Vi försökte ta hand om våra hästar och höns medan det sprang runt en massa folk. De slängde fimpar på marken och tog ingen som alls hänsyn till oss som bodde här, berättar hon.

Hon berättar att flera personer hade med sig sina barn i tre- till fyraårsåld­ern och att de försökte få informatio­n från de boende om vart man kunde se branden bäst, och att vissa reagerade med ilska när de blev ombedda att lämna platsen.

– Det blev en hotfull stämning och min son fick stå och mota bort människor. Han sa att de var som gamar och bara skulle fram.

BETEENDET KÄNNS IGEN av polisens presstales­person Hans Lippens. Han delar uppfattnin­gen att människors olycka har blivit en underhålln­ing för andra och han ser det som en dålig utveckling.

Han drar parallelle­r till den drunknings­olycka som inträffade i Onsala tidigare i år. Då kunde inte räddningst­jänsten komma fram till offret först för att andra var i vägen och filmade skeendet.

– Tänk om folk kunde ha lagt halva tiden de lade på att filma till att fråga om någon behövde hjälp. Då hade de kanske kunnat rädda liv, säger Hans Lippens.

Efteråt har Ingegärd Svensson från Bratteröd funderat mycket på hur respektlös­a hon kände att personerna var. Samtidigt vill hon betona att det fanns goda krafter under branden också.

– Det ringde säkert 100 personer som ville erbjuda hjälp. Tack och lov fick vi hjälp med hästarna och jag är så tacksam till alla som ställt upp, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden