Bohusläningen

Innovativ lösning för parkeringa­r

- THOBIAS NILSSON 0526-62400 tidningen@stnb.se

Genom att kartlägga begränsat använda parkerings­platser hoppas Simon Hansson och Robert Klouda lösa parkerings­bristen i Strömstads kommun – allt med hjälp av ett nytt digitalt bokningssy­stem.

– Idén kom till när vi båda jobbade med bokning av båtplatser. Hela Strömstad Marina är fylld med norska båtplatser som står tomma en månad varje sommar. Då kan en annan båtgäst låna den platsen medan ägaren är borta. Det är bra att de optimerar det på det sättet, menar Simon Hansson.

Simon skapade då ett digitalt bokningssy­stem som kartlägger när en båtplats är ledig, som då kan lånas ut till en gäst. Efter det kom de på att det hade varit praktiskt med röda och gröna lampor på parkeringa­rna som styr tillgängli­gheten.

SEDAN KOM NÄSTA idé att även använda detta på parkeringa­r.

– Vi hyrde ut en kompis privata parkering förra sommaren som ett testprojek­t. Då skapade jag en hemsida där man kunde förboka parkeringe­n och betala via Swish eller kreditkort, sen får den som bokar ett mejl tillbaka med GPS koordinate­r till platsen. Den blev uthyrd hela sommaren, då valde vi att ta det vidare.

– Konceptet innebär att utnyttja de resurser som redan finns. Boendepark­eringar som inte används hela tiden och andra ytor som är svåra att hitta till. Fyller vi upp dem så kanske det inte ens behövs mer parkeringa­r i Strömstad.

Simon och Robert har gått runt och kartlagt ytor som tycks stå tomma stora delar av dygnet.

– En stor del av den politiska debatten kretsar runt bristen av parkeringa­r. Men på Coop Konsums övre parkerings­plan så står det hundra helt tomma parkeringa­r som ingen pratar om. I källaren bredvid Konsum, under bostadshus­en, räknande vi upp till hundra tomma platser även där. Detta är inte kommunens platser, men om man får företag att samarbeta i detta projekt tror vi det kan vara en riktigt bra lösning, fortsätter Hansson.

De har även byggt en ljustavla som kan sättas upp vid parkeringa­rna som visar tydligt med grönt och rött ljus vilka platser som är lediga och bokningsba­ra. En finns redan på Magistern i Strömstjär­nebacken.

”Vi hyrde ut en kompis privata parkering förra sommaren som ett testprojek­t.”

STRÖMSTADB­YGGEN AB HAR nappat på konceptet.

– Vi har provat digitalise­ringen nu i sommar på några av våra parkeringa­r. Vi ska snart göra en utvärderin­g av hur det har gått. Men det känns väldigt lovande. Jag är även engagerad i SABO som innefattar 300 kommunala bostadsbol­ag där vi tittat på möjlighete­r för digitalise­ring, säger Göran Wallo, vd för Strömstadb­yggen.

Deras system är satt i drift på utvalda parkeringa­r och båtplatser i bland annat Strömstad, Lysekil och Strängnäs kommun.

 ?? Bild: THOBIAS NILSSON ?? PÅHITTIGA. Simon Hansson (till vänster) och Robert Klouda kom på ett digitalt bokningssy­stem för p-platser.
Bild: THOBIAS NILSSON PÅHITTIGA. Simon Hansson (till vänster) och Robert Klouda kom på ett digitalt bokningssy­stem för p-platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden