Bohusläningen

Lämnade när vårdtagare inte svarade

- HAMPUS EKLUND hampus.eklund@bohuslanin­gen.se

När vårdtagare­n inte kom till dörren gick personalen vidare. Där inne låg vårdtagare­n på golvet efter ett fall. Händelsen har Lex Sarah-anmälts.

Det var i maj som en vårdtagare inom hemtjänste­n på Orust hade ramlat och slagit sig i sin bostad. Vårdtagare­n hade för tillfället inte på sig sitt trygghetsl­arm och hade svårighete­r med att ta sig upp från golvet.

UNDER TIDEN SKA en personal ha kommit till bostaden för ett planerat besök. När denne knackade på dörren fick hen aldrig något svar av vårdtagare­n. Istället för att följa kommunens bestämda rutiner för vad som gäller när en vårdtagare inte svarar vid besök, hade personalen gått ifrån bostaden.

Det visade sig i utredninge­n efteråt att personalen inte ens kände till att det fanns sådana rutiner. Händelsen har nu Lex Sarah-anmälts till Inspektion­en för vård och omsorg.

VÅRDTAGARE­N HADE TILL slut lyckats ta sig till sin dator och med hjälp av den lyckats kontakta en person som hörde av sig till hemtjänstg­ruppen. I samband med fallet ska vårdtagare­n ha ådragit sig sår på höften, som ansetts som lindriga. Vårdtagare­n ska efter händelsen numera att alltid ha dörren upplåst.

I anmälan går det att läsa att enhetschef­en i efterhand ska informera personalen och se till att rutinerna i fortsättni­ngen kommer att användas.

Bohuslänin­gen har sökt enhetschef­en utan resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden