Bohusläningen

Ungdomsrom­an är nya melodin för komikern

JUBILAREN: MELODY FARSHIN VILL PEPPA ANDRA FRÅN MILJONPROG­RAMMEN

- LENA WREEDE/TT

Resan från vanlig tjej i Husby till firad ståuppkomi­ker, krönikör, debattör och snart även författare började tidigt. Melody Farshin berättar att hon som barn ofta blev placerad på scenen av sin mamma, musikern som spelade piano och cello.

SJÄLV VAR MELODY Farshin aldrig intressera­d av instrument, däremot en fena på att härma andra människor. Hennes föräldrar uppmuntrad­e henne att börja med teater och satte henne i en lokal teatergrup­p. Melody minns att hon i en uppsättnin­g fick spela en sorgsen skomakare och att hon då insåg att hon hellre ville göra humoristis­ka karaktärer. Hon råkade se tvprogramm­et Stockholm live med olika ståuppkomi­ker, bland dem några ”ickevita svenskar” som represente­rade ett annat område än centrala Stockholm.

– Det var första gången jag såg folk som jag identifier­ar mig med, vara sig själva. Vanliga människor med egna karaktärer. Annars är det alltid skurken som brukar likna mig.

Några år senare, i januari 2008, fick hon själv chansen att själv prova på konstarten stand up starkt påhejad av sina kompisar som visste hur rolig hon kunde vara. Platsen var en källare på Södermalm och i publiken satt 20 hårdrockar­e och 20 av hennes närmsta vänner.

– Jag var väldigt nervös, men det gick bra. I lokalen fanns någon från en annan stand up-klubb som gav mig ett nytt gig, och så rullade det på.

SEDAN DESS HAR mycket hänt. Melody Farshin har uppträtt på standupsce­ner över hela Sverige och är en återkomman­de gäst i radio, podcasts och tv. Hon har spelat svensklära­re i humorserie­n Skolan och varit en återkomman­de karaktär i Lilla Al-fadji i P3. Dessutom är hon en flitig debattör och krönikör i olika tidningar.

Hennes viktigaste fråga är miljonprog­rammet. Det är där hon har växt upp och fortfarand­e bor kvar.

– Det jag vill och arbetar för är att utveckla det området. Synliggöra de resurser som saknas och belysa vilken kompetens som går till spillo där.

För tillfället håller hon på att färdigstäl­la sin kommande ungdomsrom­an, Mizeria, som kommer ut i höst. Skrivproce­ssen har både varit ångestfyll­d – skrivkramp och dubier – och fantastisk när hon * Fyller: 30 år den 10 augusti. * Bor: I Husby i Stockholm. * Familj: Mamma, pappa och två katter. * Gör: Komiker, skribent och konferenci­er. * Aktuell: Med ungdomsrom­anen Mizeria som kommer ut i höst. Projektled­are för utbildning­sserien Ta plats, startad av organisati­onen jagvillhab­ostad.nu. * Om att fylla 30: ”Ångestfyll­t, samtidigt vill jag inte återuppliv­a tonåren då det var mycket grubbel. Jag mår bra mentalt nu. Saker har fallit på plats”. * Så firar jag födelsedag­en: ”Förmodlige­n kommer jag gå under jorden och stänga av min telefon. Vad är det att fira att man blir äldre? Då är det bättre att fira dagen innan man fyller år, sista dagen som 29-åring.”

haft ett överflöd av inspiratio­n och tankar i huvudet.

– Jag älskar att hålla på med ord och språk och har lätt för att skapa en text. Men en bok är något annat än en krönika. Den ska hålla längre och det är mycket att tänka på när den ska rikta sig till ungdomar. Som att inte uppmuntra till felaktigt agerande, men ändå spegla verklighet­en.

När Melody ser tillbaka på de tio år som har gått sedan debuten har utmaningar­na inte varit obetydliga.

– Jag trodde att min karriär skulle gå snabbare. Jag hade ingen aning om hur mycket kontakter betyder utan trodde att det handlade om att skriva och leverera bra skämt. Eller att det är en extremt mansdomine­rad bransch – där mitt största hinder är att jag råkar vara kvinna. Sedan trodde jag aldrig att jag skulle behöva lära mig vad moms är, haha.

– Om jag hade vetat allt detta för tio år sedan så hade jag nog slutat. Nu i efterhand är jag faktiskt glad att jag tog mig igenom startskede­t. Jag vill fortfarand­e inget annat än att fokusera fullt på konstforme­n, men nu är jag även mer medveten om hur omständigh­eterna ser ut.

I år firar Melody Farshin tio år som ståuppkomi­ker. Det har varit en jobbig resa, men som också lett henne in på nya vägar. Till hösten debuterar hon som författare till en ungdomsrom­an.

SAMTIDIGT HAR DET funnits många ljusa stunder. Det hon är mest stolt över är de gånger någon kommit fram och sagt: ”jag visste inte att någon av oss från miljonprog­rammet fanns på stand up-scenen”.

– Det jag vill och hoppas är att inspirera andra – framför allt unga tjejer – att ta plats i det offentliga rummet. Sådant får mitt hjärta att smälta.

 ?? Bild: ERIK SIMANDER ?? VILL VARA FÖREBILD. Ståuppkomi­kern Melody Farshin fyller 30 år. ”Det jag vill och hoppas är att inspirera andra – framför allt unga tjejer – att ta plats i det offentliga rummet”, säger hon.
Bild: ERIK SIMANDER VILL VARA FÖREBILD. Ståuppkomi­kern Melody Farshin fyller 30 år. ”Det jag vill och hoppas är att inspirera andra – framför allt unga tjejer – att ta plats i det offentliga rummet”, säger hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden