Bohusläningen

Lantbrevbä­raren försvinner

-

11 AUGUSTI 2008. Årskiftet 2008/2009 försvinner Svensk Kassaservi­ce efter ett beslut i riksdagen. Jan-olof och Marianne Falk bor i Hällevikss­trand på Orust. Än så länge kan de fortfarand­e göra sina bankärende­n via sin lantbrevbä­rare Elin Lundvall. Men i november försvinner den möjlighete­n.

– Jag är så förbannad! Vi är sjuka båda två. De har ingen anledning till att ta bort det, säger Jan-olof Falk.

Han vet inte hur de ska kunna betala sina räkningar när kassaservi­cen försvinner som posttjänst. Hans fru Marianne har artros, har haft dubbla hjärtinfar­kter och genomgått två bypassoper­ationer. Själv har han kronisk huvudvärk och hjärtprobl­em. Deras granne hjälper dem att handla, tvätta och städa. Och när de ska åka till sjukhuset så beställer de färdtjänst.

Närmaste bank ligger i Ellös ungefär sju kilometer från där de bor. Fast som det ser ut i dag skulle de behöva åka ända till Skärhamn eftersom de har en annan bank. Dit tar det 45 minuter med bil.

Elin Lundvall har varit lantbrevbä­rare i sex år nu. Postdistri­ktet Varekil som hon tillhör, har ungefär 30 pensionäre­r som gör betalärend­en via henne. Hon berättar att de brukar ringa in till kontoret för att försäkra sig om att hon inte ska glömma av dem.

– Det finns ju dem som man alltid träff ar. Det har till och med varit släktingar som ringt och berättat när de exempelvis åkt in till sjukhuset eller fl yttat till ett korttidsbo­ende, så att vi ska veta. Oro bland brevbärare Hon och hennes kollega Annelie Jakobson som har arbetat inom posten i tio år tillbaka, är oroliga för hur det ska gå.

– Inne i städerna är de ju inte lika beroende av dig, att du kommer. De kan ta vara på sig själva.

DÖDSFALL

* Helny Andersson, född Josefsson i Skredsviks församling 4 september 1921, har avlidit på Stångenäsh­emmets avdelning Lyckebacke­n 4 augusti 2018. Helny flyttade till Lysekil 1937 och arbetade bland annat för Fru B.P. Jonsson som hembiträde. Helny valdes 1942 till Lysekils första lucia. 1946 gifte hon sig med K-G (Carla) Andersson och fick sönerna Leif (-48) och Claes (-57). Helnys stora intressen var familjen och familjens företag. * F. Målarmästa­ren Åke Linsten, Dalby, Henån, har avlidit i en ålder av 101 år. Han var född på Dalby, Röra församling. Åke var Orust kommuns första kommunalrå­d. Närmast sörjande är dottern Annemarie med familj. * Jan-olof Jansson, Göteborg, har avlidit i en ålder av nära 83 år. Han var född i Rålanda, Tegneby församling. Närmast sörjande är hustrun Christina, barnen Martin och Cilla med familj. * Alva Hagström, Lilla Askerön har avlidit i en ålder av 87 år. Hon var född på Lilla Askerön. Närmast sörjande är barnen Anne-marie, Kerstin, Jan-olof, Anita, Anders och Ulla-karin med familjer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden