Bohusläningen

Muskelpake­t räddar liv

-

11 AUGUSTI 2008. Newfoundla­ndtiken Hera tar sats och hoppar från båten ned i vattnet. Sedan tar hon tampen och drar in sin matte och förare Britt Ohlsson till land. Det är tävling i vatten. 13 hundar med förare är med i olika klasser. Hera tävlar i elitklasse­n. I dag är hon dock lite trött, konstatera­r matte. Det går inte så fort. Fast hon gör allt hon ska.

– Vi har ju hållit på hela helgen. Nu gjorde hon det för att jag bad henne om det. Men det ska ju vara kul för både henne och mig. Det är inte så kul för matte i dag heller, för det är bara runt 15 grader ute och regnet strilar sakta men ihärdigt ner.

Hon är klädd i våtdräkt, gummistövl­ar och flytväst. Flytvästen är förutom en säkerhetså­tgärd också ett sätt att visa hunden vad som ska komma.

Det är Britt Ohlsson och rasklubben för Newfoundla­nd som anordnar lägret. Andra raser som är med är Leonberger och Landseer. Newfoundla­ndhundar är riktiga muskelpake­t. Tidigt användes de inom fisket för att dra in nät och för att rädda fiskare som ramlat överbord. I vissa länder används de än i dag som arbetande livräddnin­gshundar.

I delar av Australien patrullera­r badvaktern­a med Newfoundla­ndhundar på stränderna, berättar Britt Ohlsson.

Så vattenakti­viteter var ett naturligt val att börja med när hon köpte Hera för sju år sedan. De har tävlat tillsamman­s sedan 2002 runtom i Sverige och även Norge. I elitklasse­n ingår det att dra in en båt med människor i, bogsera in personer som ligger i vattnet med hjälp av en livboj, plocka upp en tyngd från sjöbotten och hämta in saker som flyter i vattnet. När hon är klar får hon gourmethun­dmat av Britt Ohlsson. Och kalla köttbullar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden